Duitsers weten nog steeds niet: wie kwam het land binnen?

21 september 2016Leestijd: 2 minuten
Asielzoekers in Berlijn. Foto: EPA

De grote groepen migranten die in 2015 naar Duitsland kwamen, konden bij binnenkomst amper worden gecontroleerd. Nu gaan er stemmen op om de identiteit van migranten met terugwerkende kracht alsnog na te gaan.

In 2015 kwamen elke dag duizenden asielzoekers naar Duitsland via de Balkanroute, bijvoorbeeld in propvolle treinen. Niemand wist precies wie het land binnenkwam, de eerste prioriteit was het oplossen van een humanitaire crisis. Meer dan 350.000 migranten (ongeveer een derde van het totaal) gaven aan dat ze uit Syrië kwamen – wellicht een manier om de kans op asiel te vergroten.

Het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken zegt nog steeds niet te weten hoeveel Syriërs er écht arriveerden afgelopen jaar. De controles waren vluchtig en niet iedereen werd gecontroleerd. Slechts tussen de 20 en 30 procent van de asielzoekers die in 2015 Duitsland binnenkwam, liet een paspoort zien, schrijft de krant Die Welt woensdag.

Zagen Duitsers neppe paspoorten voor echt aan?
Verscheidene deelstaten twijfelen aan het beeld dat het Bundesamt für Migration und Flüchtlinge (BAMF) – de Duitse tegenhanger van het COA – schetst. Op Europees niveau vermomde zo’n 13 procent van migranten zich als Syriër, aldus Frontex. BAMF stelde tussen september en februari bij 8 procent van registraties ‘manipulaties’ vast, maar greep slechts in een gering aantal gevallen in.

Deelstaten verdenken het BAMF ervan veel neppe identiteitspapieren voor echt te hebben aangezien. Dat zou blijken uit regionale steekproeven in onder meer Beieren, waarbij verscheidene valse paspoorten werden gevonden, die eerder daarvoor nog waren goedgekeurd.

Noodgreep: migranten opnieuw controleren
De staat Brandenburg eist dat het BAMF alle gegevens die zijn verzameld over migranten, in elk geval met ze deelt. Dat weigert de instantie vooralsnog. ‘Sinds de aanslagen in Parijs weten we dat er onder de massa vluchtelingen ook IS-aanhangers zijn,’ aldus de procureur-generaal van Brandenburg. Ik wil weten wie in ons land is, en wil, als er iets gebeurt, er zeker van zijn dat we alle mogelijke voorzorgsmaatregelen hebben genomen.’

CDU-parlementslid Wolfgang Bosbach deelt de zorgen van kritische deelstaten en zegt dat het wellicht nodig is om de identiteit van alle migranten nogmaals te controleren. ‘Het moet toch vast te stellen zijn, of de papieren met zorgvuldigheid zijn nagegaan.’ Als er fouten worden gevonden zou dat ‘geen kleinigheid zijn, maar juist zeer ernstig’.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.