Gezinshereniging: nog eens half miljoen Syriërs naar Duitsland

08 juni 2016Leestijd: 2 minuten
Syrische asielzoekers komen aan op het vliegveld van Hannover. Foto: EPA

De migratiestromen naar West-Europa mogen dan zijn afgenomen, door gezinshereniging verwacht Duitsland alsnog een grote toestroom van asielzoekers. Het Duitse Bundesamt für Migration und Flüchtlinge (Bamf) schat dat zo’n 500.000 nareizigers naar Duitsland zullen komen.

Dat betekent ongeveer één familielid per erkende Syrische vluchteling, schrijft Sueddeutsche Zeitung op basis van interne ramingen van het Bamf. Het zal in eerste instantie vooral gaan om echtgenoten, kinderen en ouders van niet-begeleide kinderen.

Lees ook
Duitse politie: 69.000 delicten of pogingen daartoe gepleegd door migranten

Een half miljoen nareizigers is een hoop, maar de prognose van het Duitse COA ligt een stuk lager dan andere voorspellingen, waar wordt uitgegaan van tot wel drie familieleden per geaccepteerde asielzoeker. Volgens de krant heeft dat deels te maken met een nieuwe asielwet die is aangenomen door het Duitse parlement. Daardoor moeten veel asielzoekers twee jaar wachten voor ze in aanmerking komen voor gezinshereniging.

Grote vertraging
Ook loopt dat proces momenteel vertraging op. Door de onverwacht grote toestroom zijn er lange wachttijden, die worden verergerd door het feit dat veel migranten zonder papieren naar Duitsland reizen. Volgens nieuwe cijfers beschikken vier op de vijf asielzoekers niet over geldige papieren. De Duitse migratie-experts voorspellen dat de kwestie van gezinshereniging nog vele maanden zal voortslepen.

Het afgelopen jaar werden 428.000 Syriërs als vluchteling erkend; zij mogen sowieso in Duitsland blijven. De administratieve problemen duren voort, want zo’n 460.000 asielzoekers wachten nog steeds op de uitkomt van hun aanvraag. Bijna 300.000 asielzoekers hebben überhaupt nog geen verzoek ingediend.

Volgens Elsevier
EU-miljarden zijn helaas nodig om Afrikaanse migrantenstroom te stelpenRene van Rijckevorssel

Nieuwe routes
Om de wortels van die migratiestromen aan te pakken, kondigde de Europese Commissie gister een groots stimuluspakket aan. Door tot 62 miljard euro naar Afrika en het Midden-Oosten te sturen, moet de leefsituatie in die landen worden verbeterd.

Door de EU-deal met Turkije is de asielstroom naar West-Europa de afgelopen tijd sterk gedaald. Toch proberen migranten via andere routes, met name via Italië, nog elke dag naar Europa te komen. Dit betreft vooral Afrikanen die een kleine kans hebben geaccepteerd te worden.