buitenland

Architect migratiedeal waarschuwt: akkoord staat op klappen

30 september 2016Leestijd: 2 minuten

Migratieonderzoeker en een van de architecten van het akkoord tussen de Europese Unie (EU) en Turkije Gerald Knaus zegt dat de deal wankelt. De EU moet de toename in het aantal migranten dat in Griekenland arriveert niet negeren, waarschuwt de onderzoeker.

De kampen op de Griekse eilanden raken overvol, en autoriteiten klagen dat het lastig is ze terug te sturen naar Turkije vanwege de onveilige toestand daar. Volgens Knaus staat de vluchtelingendeal tussen de EU en Turkije op klappen, schrijft Die Welt.

Stijging in aankomsten

Eilandbewoners die in aanraking komen met overvolle opvangkampen klagen dan ook over een toename aan incidenten met asielzoekers. Onlangs werd het migrantenkamp Moria op Lesbos bijvoorbeeld in brand gestoken, en ook op het eiland Chios zorgden asielzoekers –ditmaal een groep dronken Algerijnen –  voor overlast.

Na aanvang van de migratiedeal en de sluiting van de Balkanroute, kromp het aantal migranten dat Europa binnenkwam aanzienlijk. Terwijl EU-commissaris voor Migratie Dimitris Avramopoulos spreekt van ‘concreet positieve resultaten,’ vertonen de cijfers van juli en augustus alweer een stijgende lijn. In juli kwamen er 1920 geregistreerde migranten binnen, en in augustus 3447. Voorspeld wordt dat het er deze maand nog meer zullen zijn.

De Oostenrijker Knaus luidt daarom de noodklok, met name omdat het Griekse autoriteiten niet lijkt te lukken de migranten terug naar Turkije te brengen. Volgens hem hebben migranten door het gebrek aan handhaving van de regels hoop gekregen: ‘Ze dachten eerder dat de oversteek leidde naar een doodlopende weg in Griekenland of terugkeer naar Turkije, maar nu komen ze erachter dat hun kansen op verblijf in Griekenland of zelfs een doorreis naar het noorden niet meer zo laag zijn’.

Centrale elementen werken niet

De centrale elementen van de overeenkomst zouden in de praktijk slecht werken. De Grieken hebben er moeite mee de asielzoekers terug te sturen, omdat het volgens hen onduidelijk is of Ankara de migranten vervolgens weer naar andere landen terugstuurt. Ook zou er in Turkije geen eenduidige asielprocedure bestaat.

Volgens Knaus moeten EU-landen dit probleem ‘niet negeren’, maar moeten zij Turkije op het hart drukken gedegen asielprocedures op te zetten, zodat het makkelijker wordt voor Griekenland om asielzoekers terug naar dat land te sturen.

Maar ook in Griekenland moet de rest van de EU de helpende hand uitsteken, vindt hij. Zo hebben de overige landen volgens hem aanzienlijk minder medewerkers naar de Griekse eiland gestuurd om te helpen bij de identificatie en registratie van asielzoekers dan aanvankelijk was beloofd.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.