buitenland

Burgemeester Duits dorpje knock-out geslagen om asielplannen

30 september 2016Leestijd: 2 minuten

De burgemeester van het Duitse dorp Oersdorf, ongeveer 40 kilometer ten noorden van Hamburg, is donderdagavond mishandeld. Vermoedelijk is de dader iemand die het niet eens is met de asielplannen van de burgemeester.

Joachim Kebschull (61), de burgemeester, werd op zijn achterhoofd geslagen en raakte daarbij bewusteloos. Hij moest vervolgens naar het ziekenhuis worden afgevoerd. Volgens de politie werd hij met een ‘stok of een stuk hout’ op zijn hoofd geslagen, aldus de regionale krant de Hamburger Morgenpost.

‘Wie niet horen wil, moet maar voelen’

De dader wist ongezien weg te komen. Het gebeurde voorafgaand aan een bijeenkomst donderdagavond van de bouwcommissie in het dorp. De burgemeester had plannen om een aantal asielzoekers in een huis in Oersdorf op te vangen.

De afgelopen maanden ontving Kebschull meerdere dreigbrieven. Diezelfde ochtend nog ontving hij een brief waarin onder meer de tekst ‘wie niet horen wil, moet maar voelen,’ stond. Vergaderingen van de bouwcommissie moesten eerder bovendien al worden uitgesteld door bommeldingen. De politie gaat er derhalve van uit dat de mishandeling met de asielplannen van Kebschull te maken heeft gehad.

Politie was ‘voorbereid’ op geweld

Ook ontvingen de gemeente van Kisdorf, waaronder het dorp valt, en de eigenaar van een gebouw waarin een kerk gevestigd is meerdere dreigbrieven. Teksten als ‘Oesdorf is van de Oesdorfers’ en ‘Duitsland is van de Duitsers’ bleven daarin terugkomen.

De politie zou al zijn voorbereid op een eventuele gewelddadige actie tegenover lokale politici. De bijeenkomst op donderdagavond werd daarom ook beveiligd, maar de burgemeester werd aangevallen nadat hij zijn auto buiten had geparkeerd.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.