Dronken Algerijnen richten ravage aan in kamp op Chios

23 september 2016Leestijd: 2 minuten
Migranten kamperen bij de haven van Chios in afwachting van transportatie naar een opvangcentrum - Foto: AFP

Weer is er onrust met migranten in Griekenland, ditmaal in het asielkamp Souda op het eiland Chios. De politie arresteerde vrijdag een groep van vijftien asielzoekers, die zich de nacht daarvoor agressief gedroegen tegen andere kampbewoners.

De voornamelijk Algerijnse migranten gooiden met stenen, vernielden de inventaris van het kamp en verwoestten ook de auto van een personeelslid. De oproerpolitie maakte een einde aan de gewelddadige uitbarsting, schrijft de Griekse krant Kathimerini.

Een flinke slok op

De Algerijnen zouden slaags zijn geraakt met een groep Syrische asielzoekers. Naast stenen, werden ook ijzeren buizen gebruikt bij het gevecht.

Vier mensen raakten bij het incident gewond, en moesten naar de Eerste Hulp worden overgebracht. De Algerijnse asielzoekers zouden een flinke slok op hebben gehad. Een aantal andere kampbewoners vroeg de leiding om overplaatsing naar een veiliger kamp, maar kreeg nul op het rekest.  

Etnische spanningen

Op de Griekse eilanden, die met grote aantallen asielzoekers zitten, is het al geruime tijd onrustig. Eerder deze week brandde een groot deel van het migrantenkamp Moria op Lesbos af na gevechten tussen verschillende etnische groepen migranten. Volgens de politie was de brand aangestoken door boze migranten zelf. Bij de gevechten die eraan vooraf gingen vielen tientallen gewonden.

Er bestaan overigens niet alleen spanningen tussen de migranten onderling. Ook een aantal eilandbewoners is het meer dan zat. Maandag was er een demonstratie van zo’n 500 bewoners van Lesbos, die de Griekse regering duidelijk willen maken dat het aantal migranten op het eiland moet worden teruggedrongen.

Ook leden van de Patriottische Beweging van Lesbos – volgens Griekse media een ‘ultranationalistische groep’ – waren daar bij. Ze zouden slogans hebben geroepen als ‘Gooi hen in zee’ om daarna de burgemeester van het eiland verbaal aan te vallen.