buitenland

Griekenland wil plan B voor migratiedeal met Turkije

03 augustus 2016Leestijd: 2 minuten

De Griekse regering is bang dat Turkije de EU-migratiedeal binnen de kortste keren opzegt en daarmee de deur naar Europa weer wagenwijd openzet voor asielzoekers. Griekenland wil dat de gevreesde migratiestroom ‘eerlijk over de EU wordt verdeeld’.

In een interview met de Duitse krant BILD zegt migratieminister Yiannis Mouzalas ‘zeer bezorgd’ te zijn over de geluiden die uit Turkije komen na de mislukte staatsgreep. ‘We moeten ons voorbereiden voor het scenario dat Turkije de grenzen weer opent,’ aldus Mouzalas.

Turken dreigen met opblazen migratiedeal

Turkse politici dreigden de afgelopen dagen meermaals met het opblazen van de migratiedeal die in maart dit jaar werd gesloten met de EU. Zo zei de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu maandag dat zij zich aan hun beloftes hebben gehouden, terwijl Europa nog steeds over de brug moet komen met geld en visumvrij reizen. Als dat niet snel gebeurt, dreigen de Turken de afspraken niet meer na te komen.

Er moet nu een plan B in werking worden gesteld, vindt de Griekse regering. Hun alternatieve voorstel kan waarschijnlijk niet op veel steun rekenen: Mouzalas beargumenteert dat alle migranten die naar Griekenland komen, eerlijk over de lidstaten van de EU moeten worden verdeeld.

Na mislukte coup kwamen meer migranten naar Griekenland

Na het sluiten van de deal is het aantal migranten dat via Griekenland naar Europa komt, sterk gedaald. In de dagen van de coup zagen autoriteiten op het Griekse eiland Lesbos de migratiestroom weer snel toenemen.

Het is niet meteen duidelijk waardoor de stijging komt. Het zou kunnen dat de politieke spanningen in Turkije asielzoekers hebben bewogen om te vertrekken, zeggen experts tegen EurActiv.

Griekse politici zijn echter bang dat Turkije de migratie-afspraken niet meer naleeft. Zo werden Turkse ambtenaren, die in Griekenland de asielprocedures controleerden, na de staatsgreep opeens teruggeroepen. Er zou geen uitzicht zijn op vervangers.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.