‘Chemische aanval’ in Syrië’ na neerhalen Russische helikopter

02 augustus 2016Leestijd: 2 minuten
Een foto van Syria Civil Defense: vrijwilligers inspecteren een klein busje waar vermeend chloorgas in heeft gezeten tussen het puin - Foto: AFP

Een reddingsteam in de Syrische Idlib-provincie meldt dat er een container met ‘giftig gas’ op de stad Saraqeb is gedumpt. De vermeende gasaanval komt een paar uur nadat een Russische militaire helikopter werd neergeschoten.

Er zouden 33 mensen in Saraqeb gewond zijn geraakt door de aanval met het gas, dat volgens plaatselijke bronnen chloorgas is.

Het Russische ministerie van Defensie meldde eerder dat een Russische gevechtshelikopter werd neergeschoten bij Saraqeb. Daarbij kwamen alle vijf inzittenden om. Geen van de  rebellenmilities hebben het neerschieten van de helikopter geclaimd. Het Kremlin ontkent chloorgas te hebben ingezet, meldt CNN.

Video’s van nasleep aanval op YouTube

Het koepelorgaan van Syrische oppositiegroepen geeft de Syrische president Bashar al-Assad de schuld van de aanval. Assad heeft alle aanvallen met chemische wapens altijd ontkend. De provincie Idlib is al tijden in handen van verschillende rebellerende milities.

Het reddingsteam, de Syrian Civil Defense’, dat de melding maakte omschrijft zichzelf als ‘neutraal’ in het Syrische conflict, en bestaat voornamelijk uit vrijwilligers. De groep zette een video op YouTube waarop vooral groepen mannen te zien die zichtbaar moeite hebben met ademhaling. Zij worden vervolgens met zuurstofmaskers geassisteerd door vrijwilligers.

Het blijft gissen wie de aanval op zijn geweten heeft. Later op de dag meldt het Syrische staatspersbureau dat rebellen raketten met gas hebben afgevuurd op gebieden die in handen zijn van de regering in een wijk van Aleppo. Daarbij zouden vijf doden zijn gevallen, en zouden er acht ademhalingsproblemen hebben door de aanval.

Verschillende kanten geven elkaar de schuld

‘Alle verdragen over het gebruik van chemische wapens zijn betekenisloos voor het regime van Assad,’ zeggen Syrische oppositiegroepen in een verklaring. Volgens een woordvoerder van de Syrian Civil Defense is het de tweede keer dat Saraqeb wordt getroffen door ‘toxisch gas’. Sinds het begin van het conflict in Syrië zouden er in totaal negen chloorgasincidenten zijn geweest in de provincie Idlib, aldus de organisatie.

Ook rebellenmilities ontkennen dit, alsmede eerdere aantijgingen over het gebruik van chemische wapens. Volgens westerse regeringen is Assad geregeld verantwoordelijk geweest voor de inzet van chemische wapens in het conflict, maar het regime en Rusland geven rebellen de schuld. De Amerikanen hebben bovendien verschillende keren naar terreurbeweging Islamitische Staat (IS) gewezen voor het gebruik van chemische wapens.

In het najaar van 2015 namen de Verenigde Naties bovendien een aanval met mosterdgas waar. Het was voor het eerst dat mosterdgas werd ingezet tijdens het conflict, maar de VN verklaarden niet van welke kant de aanval kwam.