buitenland

Bilal Erdogan: academicus, ondernemer, crimineel?

04 augustus 2016

Op het eerste oog is de carrière van Bilal Erdogan, de jongste zoon van de Turkse president, indrukwekkend. Toch komt het Italiaanse witwasonderzoek dat naar hem loopt niet uit het niets.

‘Een briljante zoon’, zo beschrijft Recep Tayyip Erdogan de 35-jarige Bilal in interviews met Italiaanse media. Zijn cv is imposant: Bilal woonde jarenlang in Amerika en studeerde aan Harvard. Hij liep stage bij de Wereldbank en begon in 2007 een promotieonderzoek aan de John Hopkins Universiteit in Bologna. Terug in Turkije startte hij zijn eigen bedrijf, een scheepvaart- en bouwbedrijf, waarmee hij schatrijk werd.

Er komen de laatste jaren echter steeds meer twijfels over de zakelijke praktijken van Bilal. Het Russische ministerie van Defensie beschuldigt Bilal eind 2015 ervan dat hij zijn tankers gebruikt om de illegale oliehandel vanuit IS-gebieden in Syrië en Irak te faciliteren. De Russen presenteren satellietbeelden, maar Bilal ontkent alles.

De miljoenen van de familie Erdogan
In 2013 komt zijn naam ook al tevoorschijn in een grootschalig Turks onderzoek naar corruptie binnen Erdogans AK-partij. Bilal wordt ervan verdacht steekpenningen te hebben aangenomen. Gesprekken tussen vader en zoon Erdogan lekken uit, waarin de twee praten over ze hoe ze moeten omgaan met ‘miljoenen euro’s in cash’, opgeslagen in hun huizen.

Beiden ontkennen alle aantijgingen en Recep – op dat moment premier van Turkije – gebruikt zijn politieke macht om rechters, politieagenten en openbaar aanklagers te bestrijden. Bilal wordt ondervraagd, maar nooit veroordeeld.

Recep niet gediend van Italiaanse onderzoek naar Bilal
Geldkwesties blijven Bilal achtervolgen. In 2015 vertrekt hij naar de Italiaanse stad Modena, officieel om zijn studie in Bologna af te maken, maar daar start justitie al snel een onderzoek naar hem. De Turkse zakenman Murat Hakan Uzan beweert tegenover de Italiaanse autoriteiten dat Bilal naar Bologna is getrokken om grote sommen familiegeld veilig te stellen, tot wel een miljard euro.

Bij binnenkomst in Italië wordt Bilal – geflankeerd door bewapende beveiligers – nog tegengehouden, maar zijn vader regelt binnen een paar uur diplomatieke paspoorten, vertelt Uzan. De Italiaanse openbaar aanklager zoekt nu uit of de verdachtmakingen van witwassen samenhangen met het corruptieschandaal in 2013. De autoriteiten legden onder meer beslag op zes Italiaanse bankrekeningen, allemaal op naam van Bilal, maar willen het onderzoek uitbreiden naar het buitenland.

Recep zit niet bepaald te wachten op dat onderzoek. In een interview met Italiaanse media dreigt hij dat relaties met Italië ‘kunnen verslechteren’, als de autoriteiten achter zijn zoon aan blijven gaan. Bilal is allang weer vertrokken uit het Zuid-Europese land: hij zit veilig in Turkije.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.