De vele sporen die terrorist Salah Abdeslam naliet

17 mei 2016Leestijd: 2 minuten
Abdeslam zette op 23 oktober een foto op Facebook van zichzelf met een IS-vlag Foto: AFP

Terreurverdachte Salah Abdeslam plaatste drie weken voor de aanslagen in Parijs een foto van zichzelf met de vlag van Islamitische Staat (IS) op Facebook. De afbeelding werd niet opgemerkt door de Belgische politie.

Volgens de Belgische radio- en televisiezender RTBF stond Adbeslam op 23 oktober met de IS-vlag op Facebook. Daarnaast maakte hij op het sociale netwerk een pagina aan onder een ‘nom de guerre’.

Reeks berichten

2016-04-28 12:14:12 epa05281296 Exterior view of the Fleury-Merogis prison, south of Paris, France, 28 April 2016. Early 27 April 2016, Paris attacks suspect Salah Abdeslam was handed over to French authorities to face prosecution in relation to the Paris terror attacks on 13 November 2015. According to reports, Salah Abdeslam will be incarcerated in an isolated area of the Fleury-Merogis prison, near Paris. EPA/YOAN VALATRadicalen fluiten Abdeslam uit in Franse gevangenis

Na de aanslagen in Parijs kwam een reeks berichten naar buiten over Abdeslam die erop wijzen dat de Belgische veiligheidsdiensten vele aanwijzingen over het hoofd zagen. Volgens het Belgische weekblad Knack wees de Mechelse korpschef Yves Bogaerts een belangrijke tip over Abdeslam af vanwege onenigheid met een terreurexpert.

Bogaerts wilde de informatie naar eigen zeggen niet verder laten onderzoeken omdat hij de bronnen van de Marokkaanse radicaliseringsexpert niet vertrouwde. Daarover hadden de collega’s al langere tijd ruzie.

Tip

Daarnaast bleek uit een bericht van RTBF dat de politie al wist dat aanslagpleger Abdelhamid Abaaoud contact had met Abdeslam. Na een verijdelde aanslag in Verviers in januari 2015 werden de identiteit van Abaaoud en zijn connecties met de broers Salah en Brahim Abdeslam bekend. De politie ondervroeg de broers op het bureau, maar de Belgische veiligheidsdiensten ondernamen geen verdere stappen omdat er onvoldoende bewijs zou zijn.

Franse media meldden in maart dat de politie in België in juli 2014 zelfs een concrete tip ontving dat de broers Abdeslam een aanslag in Parijs voorbereidden. Het federale parket ontkende dat de tip cruciale informatie bevatte.

‘We kregen inderdaad een tip over mogelijke radicalisering in de omgeving van de broers Abdeslam,’ zei woordvoerder Eric Van Der Sypt tegen De Standaard. ‘Maar er was geen sprake van mogelijke aanslagen.’