buitenland

Tweede kerkterrorist bekend: wat wist Franse dienst over Petitjean?

28 juli 2016Leestijd: 2 minuten

Zowel de Franse politie als de veiligheidsdiensten wisten nog voor de moord op een priester dinsdag dat de tweede dader een potentieel gevaarlijke jihadist was. De 19-jarige Abdel-Malik Nabil Petitjean werd verdacht van banden met jihadistische netwerken.

Dat zeggen bronnen bij de politie en binnen het justitionele apparaat, meldt persbureau Reuters. De identiteit van de terrorist werd gesteld aan de hand van dna-tests. Hij was afkomstig uit het oosten van Frankrijk.

In het vizier van diensten

Petitjean was in het vizier van de Franse anti-terreurdienst Uclat, nadat deze vorige week – een paar dagen voor de moord en gijzeling in Saint-Étienne-du-Rouvray – was gewaarschuwd door een buitenlandse dienst, schrijft het Franse weekblad Le Point. Op basis van die gegevens besloot de terreurbestrijding een bericht naar alle politie-eenheden in het land te sturen, met bijgevoegd een afbeelding van de man.

‘Het individu op de foto (…) zou bereid zijn om deel te nemen aan een aanslag op Frans grondgebied. Hij zou al in Frankrijk zijn en zou alleen of samen met anderen kunnen toeslaan. De datum, het doelwit en de werkwijze zijn momenteel onbekend. Onderzoek is gaande om hem te identificeren en te lokaliseren,’ was te lezen in het bericht. Maar de zoektocht naar de jihadist kwam te laat. Samen met Adel Kermiche (19), de al eerder geïdentificeerde andere dader viel hij de kerk in Normandië binnen, gijzelde de aanwezigen (vijf in totaal) en sneed de keel door van de 86-jarige priester Jacques Hamel. Ze lieten hem eerst knielen voor het altaar.

Nieuwste aanslag leidt tot veel vragen

De nieuwste aanslag in Frankrijk leidt tot veel vragen. Waarom konden twee ongestoord hun vreselijke daad plannen en uitvoeren? Kermiche bijvoorbeeld had een elektronische enkelband en stond geregistreerd bij de veiligheidsdiensten. Tot tweemaal toe trachtte hij het ‘kalifaat’ binnen te komen, maar zijn ouders waarschuwden de diensten voor hun zoon.

Bij de laatste keer werd hij opgepakt, veroordeeld, en elektronisch toezicht geplaatst – dat hem dus een enkelband opleverde. Ook Petitjean probeerde in 2015 naar Syrië af te reizen, maar bleef nadien op vrije voeten. Hij stond al sinds 29 juni – bijna een maand voordat hij tot actie overging – op de zogeheten fiche-S-lijst. Dat is een rangschikking met zo’n 20.000 personen die mogelijk een gevaar vormen voor de Franse staatsveiligheid. Extreemrechts, extreemlinks, maar ook 10.000 radicale moslims en personen die ervan worden verdacht in contact te staan met jihadisten.

IS verspreidde gisteren een videoboodschap waarin te zien is hoe de terroristen zich loyaal toonden aan de terreurbeweging en aan leider Abu Bakr al-Baghdadi. Beide mannen werden gedood door de politie.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.