buitenland

Gijzeling kerk Normandië: keel van priester (86) doorgesneden

26 juli 2016Leestijd: 2 minuten

Twee mannen hielden dinsdagochtend in een kerk in Saint-Étienne-du-Rouvray in Normandië een aantal mensen gegijzeld. De mannen waren gewapend met messen en hielden vijf personen vast.

De Franse autoriteiten bevestigen de gijzeling, en melden ook dat deze inmiddels is beëindigd. 

De twee mannen hielden een 86-jarige priester, twee nonnen en waarschijnlijk ook een aantal kerkgangers vast in het kerkje. De gijzelnemers zijn inmiddels gedood, meldt het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken. De Franse premier Manuel Valls spreek van een ‘barbaarse aanslag’.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Ook een van de gijzelaars heeft het niet overleefd. De keel van de priester is doorgesneden. Daarnaast zijn andere gijzelaars gewond geraakt, onder wie een zwaargewonde. Die persoon is er slecht aan toe, zegt het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken.

Naar verluidt zouden de gijzelnemers bij binnenkomst ‘Daesh’ (terreurbeweging Islamitische Staat, red.) of iets dat daarop lijkt hebben geschreeuwd, melden Franse media. Opmerkelijk, want ‘Daesh’ is een naam met minachtende ondertoon, die wordt gebruikt door het westen en andere vijanden van de terreurgroep.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Motieven

Een non zou het gelukt zijn om te ontsnappen en de hulpdiensten hebben kunnen waarschuwen, meldt Le Figaro. De gijzelnemers zouden tijdens de mis door de achterdeur naar binnen zijn geglipt. De priester die gedood werd was , volgens de katholieke website Crux de 86-jarige Jacques Hamel, die al 58 jaar in dienst van de kerk was.

Bij de mis waren de priester, twee nonnen en twee kerkgangers aanwezig. Getuigen die tijdens de gijzeling buiten stonden zouden kogelschoten hebben gehoord.

Saint-Étienne-du-Rouvray ligt vlakbij Rouen, in het noordwestelijke departement Seine-Maritime. De Franse president François Hollande en de minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve zijn onderweg naar het stadje.

Alhoewel justitie in Frankrijk nog niets officieels wil zeggen over de motieven en identiteit van de daders, wordt de gijzeling wel als terreur behandeld. De openbaar aanklager die belast is met terrorismegerelateerde zaken, zal zich op de gijzeling storten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.