NAVO-leden zijn eruit: extra troepen moeten ‘Russische agressie’ stoppen

08 juli 2016Leestijd: 2 minuten
NAVO-leiders kijken omhoog naar overvliegende gevechtsvliegtuigen voorafgaand aan de Warschau-bijeenkomst - Foto: AFP

De leiders van de 28 NAVO-landen zijn akkoord gegaan met het inzetten van extra troepen in Polen en de Baltische Staten. Met die maatregel moet Rusland afgeschrikt worden.

De bataljons zullen ‘multinationaal en robuust’ zijn, zei NAVO-baas Jens Stoltenberg tijdens de conferentie in Warschau. Volgens hem moeten de troepen als signaal fungeren dat een aanval op een bondgenoot wordt gezien als een aanval op de gehele NAVO. ‘Maar Rusland kan en mag niet worden geïsoleerd en we zullen Moskou dan ook informeren over onze beslissingen’.

Vier bataljons

Polen en de Baltische Staten vrezen dat de Russen hun regeringen willen destabiliseren en vroegen daarom om extra NAVO-manschappen. De vier eenheden worden geleid door de Verenigde Staten, Canada, Groot-Brittannië en Duitsland. Het gaat om in totaal drie- tot vierduizend militairen.

Nederland levert tussen de 100 en 150 soldaten voor het Duitse bataljon dat in Litouwen wordt gestationeerd. Die militairen moeten daar twee jaar zitten. Amerika levert ongeveer 1.000 soldaten, die in Polen worden geplaatst. Groot-Brittannië leidt het bataljon in Estland, en Canada in Letland. Net als Nederland,  leveren andere lidstaten zoals Frankrijk ook troepen.

Ook zullen de landen meer gaan patrouilleren op zee en vanuit de lucht. Hoewel Stoltenberg benadrukt dat Rusland niet geïsoleerd moet worden, uitten andere leiders vooral hun angst. De Poolse minister van Buitenlandse Zaken Witold Waszczykowski zei voorafgaand aan de bijeenkomst dat we niet aan ‘wensdenken’ moeten doen wat betreft pragmatische samenwerking met de Russen, zolang Rusland invallen doet in buurlanden.

Obama uitte zich in diplomatiekere woorden en zei dat ‘de dialoog met Rusland’ aan moet blijven. Toch benadrukte hij ook dat zijn bondgenoten de sancties tegen Rusland in stand moeten houden, totdat het land zich houdt aan de wapenstilstand in Oekraïne.

Hoewel Oekraïne geen lid is van de NAVO, is de Oekraïense president Petro Porosjenko zaterdag wel aanwezig bij de bijeenkomst in Warschau. Mogelijk wordt hij daar onder druk gezet om lokale verkiezingen te houden in het rebellengebied van Donbass.

Incidenten met vliegtuigen

De Duitse bondskanselier Angela Merkel uitte haar zorgen over de toename in incidenten met Russische gevechtsvliegtuigen in Europees luchtruim. Vooral het feit dat de transponder vaak wordt uitgezet, waardoor vliegtuigen niet geïdentificeerd kunnen worden, is gevaarlijk zegt Merkel:  ‘Net als dat de Amerikanen een overeenkomst hebben met Rusland in Syrië, is het ook voor beide kanten noodzakelijk dat we acties hier coördineren’.

Het Kremlin reageerde vrijdag opnieuw dat het ‘absurd’ is dat de NAVO spreekt van bedreigingen van Russische zijde. Eerder verklaarde Rusland al de NAVO juist als bedreiging te zien. ‘Wij hopen dat het gezonde verstand zal prevaleren tijdens de Warschau-bijeenkomst,’ aldus woordvoerder Dmitry Peskov. Ook benadrukte Rusland dat het open blijft voor dialoog met de NAVO en haar lidstaten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.