Angst voor Russen regeert bij NAVO-top in Warschau

08 juli 2016Leestijd: 2 minuten
Foto: AFP

De leden van de NAVO komen vrijdag en zaterdag samen in de Poolse hoofdstad Warschau, waar ze een besluit nemen over het sturen van extra troepen naar Oost-Europa. Het belangrijkste doel van de vergadering: Rusland afschrikken.

‘We moeten onze bondgenoten in Centraal en Oost-Europa verdedigen en onze weerstand vergroten tegen nieuwe bedreigingen, waartoe ook cyberaanvallen behoren,’ sprak de Amerikaanse president Barack Obama zich uit. Daarmee voedt hij de groeiende angst onder de Europese leiders richting Rusland. ‘De Europese Unie moet ondanks een Brexit een dicht blok blijven vormen tegen Rusland.’

Baltische staten bang voor invasie

De achtentwintig leden van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie nemen in Warschau een besluit over permanente versterking van de Europese grens met Rusland. Het gaat daarbij om drie tot vierduizend militairen die worden verdeeld over de Baltische Staten en Polen.

2016-05-12 13:42:14 epa05302344 A handout image made available by the Royal Air Force showing a Royal Air Force Typhoon fighter jet (bottom) near a Russian IL76 Candid aircraft off the baltic coast, 12 May 2016. Royal Air Force Typhoon fighter jets have carried out their first intercept of Russian aircraft in this round of NATO's Baltic Air Policing mission (BAP) after being scrambled from Amari air base in Estonia, to intercept three Russian aircraft approaching the Baltic states. The military transport aircraft identified as a AN-26 'Curl, AN-12 'Cub' and IL-76 'Candid' were intercepted as they were not transmitting a recognised identification code and were unresponsive. EPA/MOD / RAF / CROWN COPYRIGHT/ HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALESBaltische Staten willen eigen raketschild uit angst voor Russen

Estland, Letland, Litouwen en ook Polen klopten geruime tijd geleden bij de NAVO aan, uit angst voor een snelle Russische invasie. De afgelopen maanden vlogen meermaals Russische gevechtsvliegtuigen over de Oostzee, dichtbij de Baltische Staten, zonder dat eerst te melden.

De Baltische Staten zien zichzelf als frontlinie van Europa bij een Europees-Russisch conflict. Om die reden willen zij een vaste NAVO-aanwezigheid bij de grens.

Duitsland wil gesprekken met Rusland

Alleen Duitsland neemt een meer ontspannen houding aan. Bondskanselier Angela Merkel zei donderdag nog dat ze graag met de Russische president Vladimir Poetin in gesprek wil.

Ook de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier probeerde de afgelopen weken een lans te breken in Europa voor de Russen. Een goede (economische) relatie met de Russen is voor de Duitsers ook van groot belang.

‘Turkije niet vergeten’

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan riep woensdag, vlak voor hij naar Warschau vertrok, de NAVO op om niet alleen maar aandacht geven aan de oplopende spanningen met de Russen. Erdogan wil meer doen tegen internationaal terrorisme. ‘Als een NAVO-land, willen we dat Turkije niet wordt vergeten.’

Russische reactie

Poetins minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov, sprak de laatste weken al van een ‘omsingeling van Rusland’, wijzend op een grote NAVO-oefening in Polen. ‘De NAVO vormt een bedreiging, niet Rusland. Maar we zullen daarop reageren met militaire versterkingen.’

Het is wachten op de reactie van Poetin. Zoals het er nu naar uitziet, zullen de NAVO en Rusland elkaar treffen bij een bijeenkomst van de NAVO-Ruslandraad op 13 juli. Toch is die ontmoeting allerminst zeker. Vorige week nog zegde Poetin af voor een overleg tussen de twee machtsblokken, omdat hij eerst het besluit van de NAVO op de top in Warschau wilde afwachten.