Kan Clinton alsnog bestraft worden voor e-mails?

08 juli 2016Leestijd: 2 minuten
Clinton wordt niet vervolgd, maar het einde van het onderzoek is nog niet in zicht Foto:EPA

Het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken herpakt het onderzoek naar Hillary Clintons e-mailgebruik. Dit werd enkele uren nadat FBI-directeur James Comey donderdag het onderzoek verdedigde, bekend gemaakt.

Vier en een half uur lang werd FBI-directeur James Comey uitvoerig verhoord over het onderzoek naar het ‘onvoorzichtige’ e-mailgebruik van Clinton.

Uit het FBI-onderzoek bleek dat Clinton onjuist handelde, bijvoorbeeld omdat er een aantal e-mails als ‘vertrouwelijk’ werden gemarkeerd, maar toch via een privé e-mailaccount zijn verstuurd. Comey getuigde dat niets erop wijst dat Clinton met slechte bedoelingen e-mails met gevoelige informatie via haar persoonlijke account heeft verstuurd en ontvangen, meldt CNN.

De FBI-directeur zegt dat je met ‘had moeten weten en had het kunnen weten’ nergens komt. Er zou uit niets blijken dat de gevoelige informatie opzettelijk via haar onbeschermde privé-account zou zijn verstuurd.

Brief

Nu het onderzoek is afgesloten, de FBI-directeur is verhoord en Clinton niet vervolgd zal worden, heropent het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken het eigen onderzoek weer. In principe kan het ministerie de verkiezingskandidaat geen sancties opleggen.

De allerhoogste straf die het ministerie kan uitdelen is het intrekken van de toegang tot vertrouwelijke informatie, wat in Clintons geval haast absurd zou zijn, mocht ze tot president worden verkozen. Het enige wat het Ministerie van Buitenlandse Zaken kan doen is een brief sturen waarin Clinton voor haar gedrag op haar vingers wordt getikt.

Medewerkers bestraffen

Dit onderzoek is volgens het ministerie bedoeld om verder in te gaan op het e-mailgebruik van Clinton en om te kijken of Clintons huidige medewerkers, die betrokken zijn bij het afhandelen of verzenden van haar e-mails, gestraft moeten worden. Een ander mogelijk gevolg kan zijn dat Clinton, mocht zij president worden, haar betrokken werknemers geen hoge posities mag geven.

Al deze sancties, die ogenschijnlijk geen ‘echte’ consequenties hebben, kunnen wel gevaarlijke instrumenten zijn in de verkiezingscampagne. De Republikeinen klampen zich aan iedere strohalm vast die kan leiden tot reputatieschade van de Democratische presidentskandidaat.

Een symbolische straf vanuit het Ministerie van Buitenlandse Zaken is voor de tegenpartij een invloedrijk middel om Hillary Clintons imago mee te schaden. Het e-mailschandaal van Clinton is volgens de Democraten ‘niet meer dan een door belastingbetalers gesponsorde heksenjacht.’