Gove is uit, Johnson in: het kabinet van May

14 juli 2016Leestijd: 2 minuten
Gove, Johnson en May Foto: EPA/AFP

Boris Johnson maakte gisteren een spectaculaire terugkeer naar de politiek: hij werd benoemd tot minister van Buitenlandse Zaken. De nieuwe Britse premier Theresa May beloofde een ‘verenigd’ kabinet met een combinatie van Remainers en Brexiteers op te richten.

Of zij de vrede kan laten terugkeren bij de Conservatieven, moet nog blijken. Wel is haar kabinet een stuk rechtser en conservatiever dan verwacht, naar aanleiding van de laatste grote toespraken van de nieuwe premier. De belangrijkste benoemingen.

Minister van Financiële Zaken

2016-07-13 19:14:46 epa05423566 Philip Hammond, Secretary of State for Foreign and Commonwealth Affairs in the former cabinet of resigned Prime Minister David Cameron, arrives at Downing Street after being summoned by new British Prime Minister Theresa May in London, Britain, 13 July 2016. Theresa May has become Britain's Prime Minister after a meeting with the Queen and has begun building a new cabinet. EPA/WILL OLIVER

Philip Hammond werd al langere tijd aangewezen als favoriet van May. De voormalig minister van Buitenlandse Zaken is de eerste ‘Chancellor’ (Fiannciële Zaken) sinds Norman Lamont in 1990 die een economische opleiding heeft afgerond. Zijn voorganger, George Osborne, werd ontslagen. Hij was een felle ‘Remain’-activist en werd gezien als de rechterhand van David Cameron.

 

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Minister van Buitenlandse Zaken

Ongetwijfeld de benoeming waarmee May vriend en vijand verraste: de controversiële en flamboyante Boris Johnson zal Groot-Brittannië vertegenwoordigen op het internationale toneel. Hij heeft als burgemeester van Londen vaak onderhandeld met andere grote steden, maar staat niet bepaald bekend als  kalme diplomaat.

Overigens zal de Brexiteer weinig met de EU-onderhandelingen te maken hebben. Die taken zijn (bewust) weggelegd voor Brexit-minister David Davis en Liam Fox, verantwoordelijk voor internationale handel.2016-07-13 19:26:17 Newly appointed Home Secretary Amber Rudd arrives at 10 Downing Street in central London on July 13, 2016 after new British Prime Minister Theresa May took office. Theresa May took office as Britain's second female prime minister on July 13 charged with guiding the UK out of the European Union after a deeply devisive referendum campaign ended with Britain voting to leave and David Cameron resigning. / AFP PHOTO / OLI SCARFF

Minister van Binnenlandse Zaken

Amber Rudd werd door May benoemd tot minister van Binnenlandse Zaken, hetoude ambt van de premier. Rudd zit pas sinds 2010 in het parlement en klom al snel op tot energieminister in het kabinet van Cameron. Zij is een van de weinige vrouwen, terwijl verwacht werd dat May een groot aantal vrouwelijke ministers zou aanwijzen.

Minister van Justitie

Liz Truss werd als derde minister aangewezen. Zij vervangt Michael Gove, de Brexiteer die zich ook verkiesbaar stelde als Conservatieven-leider en premier. Gove werd door May ontslagen, terwijl Fox, ook een oud-premierskandidaat, wel een ministeriële positie kreeg toegewezen. Justine Greening werd benoemd tot minister van Onderwijs en volgt daarmee Nicky Morgan op, een ‘Remain’-activist die Gove steunde.

Minister van Volksgezondheid

Jeremy Hunt blijft aan als minister van Volksgezondheid. Hij ligt al maanden overhoop met de jonge doktoren van de Nationale Gezondheidszorg (NHS). Veel ingewijden hadden verwacht dat hij zou worden vervangen.