Wie wordt de ‘Brexit-minister’ in het kabinet van May?

13 juli 2016Leestijd: 2 minuten
Keert May Johnson de rug toe? Foto: AFP

Theresa May neemt vandaag het Britse premierschap van David Cameron over. Zij benoemt deze week waarschijnlijk een Brexit-minister, en vult de resterende posities in haar kabinet.

epa05398808 British Conservative Member of Parliament and Home Secretary Theresa May speaks at a press conference in Whitehall, Westminster, central London, Britain, 30 June 2016. Theresa May announced that she is to run in the Conservative Party leadership contest with the winner to be announced on 09 September 2016. EPA/SEAN DEMPSEYTheresa May: geen Iron Lady, wel keihard en Conservatief

May neemt op woensdagavond haar intrek in Downing Street 10, het vertrek van de Britse premier. Haar belangrijkste uitdaging is het overleg met de Europese Unie over wat te doen na de Brexit-stem tijdens het referendum.

Alle ogen gericht op Brexit-minister

De voormalige minister van Binnenlandse zaken zal traditiegetrouw, na het vragenuur in het parlement, om de tafel gaan met de koningin. Zij zal de politicus toestemming geven een nieuwe regering te vormen en de vrouwen zullen elkaars handen kussen om de deal te sluiten. Daarna is het woord aan May.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Er wordt al volop gespeculeerd over de rollen van huidige vooraanstaande Conservatieven. De ‘Brexit-minister’ wordt nu als belangrijkste ambt beschouwd. Onduidelijk is of de kopstukken van Vote Leave, Boris Johnson en Michael Gove, daarbij een rol zullen spelen. May’s voormalige tegenstander Andrea Leadsom wordt genoemd als kanshebber, omdat de ‘Leave’-activist veel steun kreeg van pro-Brexit-Conservatieven.

Wat sleept May uit het vuur in Brussel?

May gaf wel aan dat ook zij de Brexit-minister een belangrijke positie acht. ‘Een aantal ambtenaren heeft nu al de taak gekregen een gebouw te vinden voor het Ministerie van Brexit,’ zegt een woordvoerder van May. ‘Dat is denk ik een goede indicatie van Theresa’s toewijding tot het Britse vertrek uit de EU.’

De mate waarin de Brexit-minister actief was in het ‘Leave’-kamp, zal ook verraden hoe May de toekomst van de relatie tussen Groot-Brittannië en de Europese Unie ziet. De vraag is nu namelijk vooral wat May uit het vuur sleept na de onderhandelingen met Brussel.

 

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Veel vrouwen en Brexiteers in het kabinet

Daarnaast wordt verwacht dat May de huidige minister van Buitenlandse Zaken Philip Hammond benoemt tot minister van Financiën. May, de oprichter van activistengroep Women2Win zal naar verwachting ook een aantal vrouwelijke ministers benoemen, te beginnen met haar voormalige tegenstander Andrea Leadsom.

Om haar belofte de Conservatieve Partij te verenigen waar te maken, zal May waarschijnlijk een mix van pro- en anti-Brexit-parlementariërs benoemen. De vraag blijft echter of de nieuwe Brexit-minister echter een keiharde ‘Leave’-activist is of niet.