Diplomatie van Boris Johnson: opvallendste uitspraken

14 juli 2016Leestijd: 2 minuten

Boris Johnson, de flamboyante oud-burgemeester van Londen, is benoemd tot minister van Buitenlandse Zaken. Hoewel hij weinig met de Brexit-onderhandelingen te maken zal hebben, wordt de controversiële politicus toch de woordvoerder van Groot-Brittannië op het internationale toneel.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Dat zal nog wel eens voor problemen kunnen zorgen: Johnson neemt geen blad voor de mond en komt nogal eens met bizarre uitspraken over internationale leiders en. Elsevier zet een paar op een rijtje.

‘Erdogan zaait zijn zaad met behulp van een geit…’

‘There was a young fellow from Ankara
Who was a terrific wankerer
Till he sowed his wild oats
With the help of a goat
But he didn’t even stop to thankera.’

Zo luidt het gedicht waarmee Johnson in mei 1.200 euro won. Zijn oude werkgever, het conservatieve tijdschrift The Spectator, zocht voor een wedstrijd het meest beledigende gedicht over de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. De oud-burgemeester van Londen won door zijn inzending met vlag en wimpel, ‘alleen al om het feit dat het mooi is dat een politicus dit zo kan zeggen in Groot-Brittannië’, aldus Spectator-redacteur Douglas Murray.

‘De EU wil, net als Adolf Hitler, een Europese superstaat’

euvlag

In een artikel in de Britse krant The Daily Telegraph, schreef de Brexiteer in de aanloop naar het EU-referendum dat zowel de Romeinen als Hitler hetzelfde beeld hebben over Europa als de Europese Unie. ‘Daarom moeten de Britten ook weer de helden van Europa worden.’

‘Hillary Clinton is net een sadistische verpleegster in een psychiatrische inrichting’

 

In 2005 schreef Johnson, wederom in The Telegraph, over ‘de sadistische verpleegster Hillary Clinton’. Toch uitte hij zijn steun voor de voormalige First Lady in 2008. Niet omdat hij veel zag in haar beleidsvoorstellen, maar omdat hij ‘Bill Clinton terug wil in het Witte Huis’.

‘Koningin Elizabeth gaat graag naar het Gemenebest omdat leuke pickaninnies die watermeloenen eten haar daar met vlaggetjes staan op te wachten.’

Zelfs de koningin, en het Britse Gemenebest (Commonwealth), een samenwerking tussen voormalige koloniën en mandaatgebieden kregen ervan langs van Johnson.

Pickaninnie is een term die gebruikt werd door een racistisch karikatuur van Afrikaanse kinderen.  pickaninnies

‘Misschien heeft Obama wel een hekel aan het Britse rijk vanwege zijn deels-Keniaanse achtergrond.’

Met die opmerking gaf Johnson makkelijk punten weg aan het ‘Remain’-kamp in de aanloop naar het referendum. Hij beschuldigde de Amerikaanse president ervan Groot-Brittannië een ‘sneer te geven’ door campagne te voeren tegen een Brexit. ‘Het is heel anti-democratisch, hoezeer ik de Verenigde Staten ook respecteer. Hij moet wel toegeven dat hij hypocriet is als het gaat om soevereiniteit.’ Obama zelf lag ook onder vuur nadat hij dreigde Groot-Brittannië achteraan in de rij te zetten als het gaat om handelsovereenkomsten na een Brexit.