buitenland

Würzburg: ’17-jarige Afghaan viel mensen aan met bijl en mes’

18 juli 2016Leestijd: 2 minuten

Een 17-jarige Afghaanse asielzoeker is maandagavond ‘volledig door het lint gegaan’ in een Duitse trein. Hij verwonde met een bijl en een mes vier passagiers. Islamitische Staat (IS) heeft de daad opgeëist.

De jongen zwaaide wild rond met een bijl en een mes in een treinstel met zo’n achttien passagiers. De trein bevond zich op dat moment vlak bij de Zuid-Duitse stad Würzburg. Drie passagiers raakten zwaargewond, ten minste één persoon lichtgewond en meer dan tien mensen verkeren in shock. De dader probeerde daarna te vluchten, maar werd doodgeschoten, aldus de politie.

Onlangs aangekomen asielzoeker, mogelijk islamitisch motief

Joachim Hermann, de Beierse minister van Binnenlandse Zaken, meldt dat de dader een 17-jarige jongen uit Afghanistan is. Een paar weken geleden kwam hij in zijn eentje als ‘vluchteling’ het land binnen.

Hij was ondergebracht in een pleeggezin, nadat hij tijdelijk was opgevangen door de jeugdzorg. Volgens omstanders en een woordvoerder van het ministerie riep hij net voor zijn daden ‘allahu akbar’ (allah is groot) door het treinstel.

‘Er zijn inderdaad getuigenverklaringen die duiden op een islamitische achtergrond,’ aldus Hermann. Ook werd een zelfgemaakte vlag van Islamitische Staat (IS) gevonden in de kamer van de Afghaanse tiener. Op dinsdag claimde IS verantwoordelijkheid voor de aanslag.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Compleet uitzinnige actie

De trein was onderweg naar Würzburg van Treuchtlingen, maar werd onderweg stilgezet door de aanval. Een helikopter was ter plaatse en ooggetuigen doen op Twitter verslag van de medische teams die aanwezig waren om hulp te bieden na de aanval.

Volgens Duitse media was de dader compleet uitzinnig. Nadat hij de trein verliet, zou hij met zijn bijl hebben gezwaaid naar politieagenten, die daar per toeval in de buurt waren. Ze konden snel ingrijpen en schoten de dader neer, die ter plekke overleed.

2016-07-18 00:00:00 epa05431128 Blood stains are seen on the regional train on which a man allegedly wielding an axe attacked passengers in Wuerzburg, Germany, 18 July 2016. Reports state that a man allegedly wielding an axe injured multiple passengers on a regional train in Wuerzburg. The attacker was shot by police. EPA/Karl-Josef Hildenbrand ATTENTION EDITORS : GRAPHIC CONTENT BEST QUALITY AVAILABLE
Het coupe waar de asielzoeker met een bijl om zich heen zwaaide . Foto: EPA

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.