Vrouwen op Keulen-achtige manier aangerand tijdens Berlijns festival

17 mei 2016Leestijd: 2 minuten
Archiefbeeld van demonstrerende vrouwen in Berlijn - Foto: AFP

Tijdens een festival in het pinksterweekeinde hebben groepen mannen in de Berlijnse wijk Kreuzberg een aantal vrouwen ingesloten en seksueel geïntimideerd. Tienduizenden mensen waren aanwezig bij het ‘Karneval der Kulturen’.

In eerste instantie werd er slechts door twee vrouwen aangiften gedaan, maar het aantal blijkt nu hoger te liggen. Nadat de politie in een advertentie slachtoffers die tijdens het feest door groepen mannen zijn aangerand opriep zich te melden, steeg het aantal naar acht vrouwen, zegt politiewoordvoerder Thomas Neuendorf tegen de Berliner Morgenpost.

Ingesloten

Volgens een politierapport werden de vrouwen aan de voorkant van een openbaar podium omringd door een groep van ongeveer tien jonge mannen. De vrouwen werden ingesloten, betast en geknepen. Dit alles gebeurde tijdens het jaarlijkse Karneval der Kulturen in Berlijn, waarbij de etnische diversiteit van de stad wordt gevierd.

Alle incidenten hebben zich voorgedaan tussen vrijdag en maandagavond. De vrouwen beschreven de mannen als ‘jong met een mediterraans uiterlijk’. De politie heeft vier verdachten op het oog, en heeft er twee opgepakt. Het gaat om een twee jongens, een van 14 en een van 17. Zo’n 20 verdachten werden eerder opgepakt in verband met diefstal, maar niet met aanranding. De vrouwen die aangifte hebben gedaan variëren in leeftijd van 16 tot 48 jaar.

Lees ook VVD-raadslid Dilan Yesilgoz: ‘Maak de culturele component van ‘Keulen’ bespreekbaarNederland Amsterdam 09-01-2016 Dilan Yesilgoz VVD Raadslid Amsterdam Foto www.marcobakker.com

Beroven

De gebeurtenissen doen denken aan de massa-aanrandingen die zich tijdens Oud en Nieuw in Keulen voordeden. Ook daarbij werden vrouwen ingesloten door groepen mannen, en vervolgens betast en beroofd, en in een enkel geval zelfs verkracht.

‘Deze vernederende en seksistische aanpak is even weerzinwekkend als crimineel,’ zei de Berlijnse CDU-politicus Frank Henkel. ‘Als er andere incidenten zijn geweest dring ik slachtoffers er met spoed op aan dit te melden bij de politie’.

De Duitse politie neemt het verschijnsel naar eigen zeggen ‘zeer serieus’, en heeft begin april een zeskoppig team opgezet dat zich bezighoudt met het verschijnsel waarbij mannen vrouwen insluiten en beroven dan wel aanranden.