Merkel herhaalt omstreden ‘Wir schaffen das’

13 november 2015Leestijd: 2 minuten

De Duitse bondskanselier Angela Merkel lijkt nog altijd niet onder de indruk van de aanzwellende kritiek op haar migrantenbeleid. Ze herhaalde vrijdagavond haar eerdere uitspraak ‘Wir schaffen das’.

Ze denkt er niet over haar politiek ook maar een beetje aan te passen, bleek tijdens een interview op de Duitse zender ZDF, die de toepasselijke titel ‘Wat nu, mevrouw Merkel’ droeg.

Lawine

We hebben nog altijd alles onder controle, zei ze, en Duitsland kan deze problematiek aan. ‘Wir schaffen das.’ Van chaos is volgens haar geen sprake, ‘Ik strijd voor de in mijn ogen juiste weg.’

Ook ditmaal wilde de bondskanselier geen limiet aangeven voor het aantal vreemdelingen. ‘Asielrecht kent geen plafond, zei ze daarover al eens. Ze toonde zich geïrriteerd over uitspraken (en vooral woordkeuze) van haar minister van Financiën Wolfgang Schäuble.

Hij sprak over de migratiecrisis als ‘een lawine‘. ‘Ik weet niet of we al op het punt zijn dat de lawine bij het dal is aangekomen, of dat hij pas op een derde van de helling zit,’ zei Schäuble, die een vergelijking trok tussen een roekeloze skiër en het huidige Duitse migratiebeleid, schreef The Financial Times. Merkel zei tegenover ZDF zich niet in dergelijke beelden te herkennen.

Eisen

Invloedrijke en prominente partijgenoten, zowel van Merkels CDU zelf als van de Beierse zusterpartij CSU, zijn erg bezorgd, geven forse kritiek en eisen van de regering dat de stromen migranten op een of andere manier worden gestopt.

Zo riepen de deelstaatpremier Reiner Haseloff van Sachsen-Anhalt en de Beierse minister van Financiën, Markus Söder, om maxima. Beiden zijn christendemocraten. Söder zei vandaag in München dat Duitsland jaarlijks 200.000 tot 300.000 ‘nieuwe burgers zinvol kan integreren. Bij nog meer mensen kan de integratie nauwelijks nog lukken’.

‘Achterhaald’

De vraag wordt intussen opgeworpen of Merkel nog wel alle touwtjes in handen heeft in Berlijn. Zo werd ze niet op de hoogte gebracht van het besluit van het ministerie van Binnenlandse Zaken om het Dublin-akkoord weer leidend te maken voor de regering, en Syriërs terug te sturen naar andere EU-landen.

Maar die beslissing viel zonder dat ze daarover werd gehoord, aldus Merkels woordvoerder. In het Dublin-akkoord staat dat het land waar vluchtelingen de EU binnenkomen, ook verantwoordelijk is voor de afhandeling van de asielprocedure. Eerder noemde ze het akkoord nog ‘achterhaald’.