‘Keulen had niets te maken met migratie, maar met publieke orde’

30 januari 2016Leestijd: 2 minuten
'AFP'

De massa-aanrandingen tijdens Oudejaarsnacht in Keulen hebben niets te maken met de migratiecrisis, maar eerder met ‘openbare orde’. De Europese Commissie moet optreden als ‘de ratio’ en het publiek informeren dat er geen link bestaat tussen de migratiecrisis en de grootschalige aanrandingen van vrouwen in verschillende Duitse steden.

Dat vindt althans de inner circle van Jean-Claude Juncker, president van de Europese Commissie, meldt de Britse krant The Telegraph op basis van onderschepte notulen van een kabinetsvergadering van de Commissie.

Xenofoob

De Europese Commissie vreest dat de aanrandingen voor een ‘xenofobe terugslag’ zorgen en de publieke steun voor de miljoenen migranten die Europa binnenkomen erdoor afneemt. Juncker zelf zou gefrustreerd zijn over de afbreuk aan de geloofwaardigheid van de Unie door dit soort incidenten.

Inmiddels hebben meer dan duizend mensen aangifte gedaan van delicten tijdens Oud en Nieuw in Keulen. Veertig procent van die aangiften hadden betrekking op een zedendelict. Daags erna kwam langzaam naar buiten dat een groot deel van de daders vermoedelijk een migratieachtergrond hebben.

Economisch

In de onderschepte notulen staat tevens een speech van vicevoorzitter Frans Timmermans. ‘De misdaden in Keulen zijn een zaak van de publieke orde, en zijn niet gerelateerd aan de vluchtelingencrisis,’ staat er in de notulen. Daarna wordt ook Timmermans’ eerdere uitspraak herhaald, namelijk dat meer dan de helft van de migranten economische migranten zijn en geen oorlogsvluchtelingen.

Verschillende Europese lidstaten zetten zich af tegen de EU, vooral in de nasleep van de gebeurtenissen in Keulen. De Slowaakse premier Robert Fico verklaarde bijvoorbeeld dat hij geen moslimmigranten meer accepteert, omdat de integratie van islamitische migranten ‘onmogelijk’ is. In Brussel wordt gevreesd dat door de recalcitrante houding van deze landen het politieke draagvlak voor het opnemen van vluchtelingen nog verder erodeert.