Aanrandingen Keulen: eerste straffen voor ‘likken en zoenen’

07 juli 2016Leestijd: 2 minuten
Foto: AFP

 

Ruim zeven maanden na de ongeregeldheden rond de jaarwisseling in Keulen zijn voor het eerst daders gestraft voor aanranding. Een Irakees en een Algerijn kregen een voorwaardelijke celstraf.

Een 21-jarige Irakees, Hussein A., werd door de rechtbank in Keulen schuldig bevonden aan aanranding. Hij zou een vrouw tegen haar wil hebben gekust, in een wurggreep hebben genomen en over haar gezicht hebben gelikt. De rechter gaf hem een voorwaardelijke celstraf van een jaar.

De vrouw in kwestie, die huilend haar verhaal deed, was met haar verloofde en een vriendin bij de Keulse Dom toen ze werden omringd door een groep van zeker vijftien mannen. Die haalden de drie uit elkaar en probeerden de handtas van een van de vrouwen te stelen. Volgens de Openbaar Aanklager maakten ze ook foto’s.

De vrouwen of je leven
Hassan T., een 26-jarige Algerijn, kreeg ook een jaar voorwaardelijke celstraf voor medeplichtigheid bij de aanranding. Volgens de verloofde van de vrouw werd hij bedreigd, half in het Engels, half in het Duits. ‘Give me the girls, anders de dood.’

De rechter zei dat vrouwen die avond ‘als dieren werden behandeld.’ ‘Door mensen tegen te houden, konden de vrouwen niet worden geholpen en werden de andere daders enkel gestimuleerd.’ T., die sinds maart in voorarrest zit, ontkende alles.

Lastige zoektocht
Daags na de beruchte jaarwisseling werden honderden gevallen van aanranding gemeld bij de Keulse politie, vooral in de buurt van de Dom en het treinstation. Het overgrote deel van de daders kwam uit Noord-Afrika, al wilde de politie dat in eerste instantie niet melden. De zoektocht naar daders bleek lastig.

Ook bij de vervolging stuitten de autoriteiten op problemen, omdat de aanrandingen vaak moeilijk te bewijzen bleken. Donderdag stemde het Duitse parlement in met een wet om vervolging van aanranding makkelijker te maken. Verkrachting wordt een veel ruimer begrip, waardoor ook seksuele misdrijven die gepleegd worden door groepen, sneller reden zijn voor vervolging.