Abdeslam klaagt Frankrijk aan: niet blij met camera’s

13 juli 2016Leestijd: 2 minuten
Abdeslam werd in april uitgeleverd en opgesloten in Fleury-Merogis Foto: EPA

Terrorist Salah Abdeslam klaagt de Franse staat aan omdat hij niet vierentwintig uur per dag onder cameratoezicht wil staan. De jihadist zit in isolement opgesloten in Fleury-Mérogis, een gevangenis ten Zuiden van Parijs.

Dat de terrorist constant in de gaten wordt gehouden, is volgens de advocaat van Abdeslam ‘een schending van zijn rechten’. Het Franse gerechtshof in Marseille zal zich buigen over de aanklacht. Zelf noemt de terrorist het toezicht een ‘manifeste en een ernstige schending van zijn privacy’.

Abdeslam wordt constant in de gaten gehouden om onder meer te voorkomen dat hij zelfmoord pleegt. Zijn advocaat beweert dat de camera’s juist voor een verslechtering van zijn mentale toestand zorgen. In totaal zit de terrorist zo’n 23 uur per dag binnen, en mag hij een uur lang buiten een wandeling maken.

Fitnesscel voor Abdeslam

Contact met andere gedetineerden is verboden, daarom wandelt Abdeslam dagelijks door een kleine buitenplaats, grenzend aan zijn eigen cel. Begin juli kwam aan het licht dat de terrorist in de gevangenis Fleury-Mérogis meerdere cellen tot zijn beschikking heeft, waarvan een geheel is ingericht als fitnesszaal. De cel, waar onder meer gewichten en een roeitoestel in staan, is volgens Belgische media alleen van Abdeslam.

Ook heeft Abdeslam recht op een televisie. Eind april werd de terrorist uitgeleverd aan Frankrijk. De Fransman bleef maandenlang verborgen, totdat hij in België werd opgepakt. Abdeslam wordt ervan beschuldigd nauw betrokken te zijn geweest bij de terreuraanslag bij het Stade de France. Op de avond van de aanslagen op Parijs vielen in totaal 130 doden.