Salah Abdeslam verschijnt voor onderzoeksrechter

20 mei 2016Leestijd: 2 minuten
Abdeslam werd onder zware beveiligingen naar Parijs gebracht Foto: AFP

Salah Abdeslam verschijnt vrijdag voor de Franse onderzoeksrechter. De terreurverdachte kwam vanmorgen vroeg aan in het justitiepaleis van Parijs.

Uit zijn eenzame opsluiting in de Franse gevangenis Fleury-Mérogis werd Abdeslam onder zware bewaking naar het Hof van Parijs gebracht. Hij wordt vandaag verhoord door de onderzoeksrechter. De Belgische jihadist heeft aangegeven dat hij wil meewerken met het onderzoek van de Franse autoriteiten.

Geloofwaardig

‘Mijn cliënt kan echt helpen de aanslagen op te helderen,’ zei zijn voormalige advocaat Sven Mary in maart. ‘Het zou jammer zijn als we niet naar hem willen luisteren.’ Mary beweert dat Abdeslam geloofwaardig en verdedigbaar is.

2014-07-18 20:00:31 (FILES) In this photogaph taken on July 18, 2014, Kashmiri demonstrators hold up a flag of the Islamic State of Iraq and the Levant (ISIL) during a demonstration against Israeli military operations in Gaza, in downtown Srinagar. Al-Qaeda launched a new branch to "wage jihad" in South Asia as it sought September 4, 2014 to invigorate its waning Islamist extremist movement, but experts said it would struggle to gain traction with India's Muslims. Al-Qaeda once attracted jihadists from around the world to training camps on the Afghan-Pakistan border, but has seen its global influence eclipsed by the Islamic State (IS) jihadist group fighting in Iraq and Syria. AFP PHOTO/Tauseef MUSTAFA/FILESHet blijft niet bij de IS-vlag op Facebook: de vele sporen die terrorist Salah Abdeslam naliet

In Frankrijk wordt de terreurverdachte bijgestaan door Frank Berton, een Franse advocaat. Naast Abdeslam wil Frankrijk volgens De Redactie dat België nog vier verdachten uitlevert aan Parijs. Twee van hen, Mohammed Amri en Hamza Attou, brachten Abdeslam na de aanslagen in Parijs naar Brussel.

Daarnaast worden Ali Oulkadi en Mohamed Bakkali nog in België vastgehouden. In het huis dat Bakkali huurde onder een valse naam werden onder meer bommengordels gevonden. De mannen worden ervan verdacht betrokken te zijn geweest bij de aanslagen in Parijs.

Onderzoek

Lees ook: Radicalen fluiten Abdeslam uit in Franse gevangenis

Hoewel de strafzaak van Abdeslam eindelijk is begonnen, zijn Belgische autoriteiten nog aan het onderzoeken waarom Abdeslam niet eerder werd opgepakt. Zo kwam er gisteren een einde aan het onderzoek naar de politie in Mechelen. Mechelse korpschef Yves Bogaerts wordt ervan beschuldigd een tip over Abdeslam te hebben genegeerd omdat het kwam van een terreurexpert in zijn korps waarmee hij ruzie had.

Het Comité P, dat Belgische politie controleert, heeft het onderzoeksrapport doorgegeven aan het federale parket. Het is nog niet duidelijk of het parket van Antwerpen een strafonderzoek start tegen Bogaerts.