Radicalen fluiten Abdeslam uit in Franse gevangenis

28 april 2016Leestijd: 2 minuten
Abdeslam blijft voorlopig in eenzame opsluiting in Fleury-Mérogis Foto: AFP

Terreurverdachte Salah Abdeslam werd ‘uitgefloten’ door radicale medegevangenen tijdens zijn eerste nacht in de Franse gevangenis. Terroristen in de Franse gevangenis Fleury-Mérogis zijn woedend dat hij zichzelf niet opblies op de avond van de aanslagen op Parijs.

Nadat Abdeslam was uitgeleverd aan Frankrijk vanuit België, werd de terreurverdachte naar een gevangenis ten zuiden van Parijs gebracht. Voor zijn eigen veiligheid werd hij in een isoleercel opgesloten. Onder de gevangenen zitten radicalen die het Abdeslam kwalijk nemen dat hij uiteindelijk wegliep na de aanslagen in november en besloot zichzelf niet op te blazen.

Gevaar

De gedetineerden lieten hun woede blijken en floten de terreurverdachte uit toen hij de strafinrichting  werd binnengebracht, zegt een bron binnen het gevangeniswezen aan de Franse zender BFMTV. De terroristen in de gevangenis zouden ook boos zijn dat hij informatie levert aan de veiligheidsdiensten die de aanslagen onderzoeken.

Lees ook: Welke rol speelde Salah Abdeslam bij aanslagen in Brussel?

Volgens Belgische media werd Abdeslam op woensdagochtend naar Frankrijk overgebracht. Zijn Belgische advocaat Sven Mary zou in de Franse gevangenis meer dan twee uur lang hebben gesproken met de verdachte en zijn advocaat in Frankrijk, Frank Berton. Berton zal Abdeslam bijstaan in de rechtszaak die op 20 mei wordt geopend in het Hof van Parijs.

Intussen zoeken nationale en internationale veiligheidsdiensten nog steeds naar informatie over de aanslagen in Parijs en Brussel. Abdeslam wordt ervan beschuldigd nauw betrokken te zijn geweest bij de terreuraanslag bij het Stade de France. Op de avond van de aanslagen op Parijs vielen in totaal 130 doden.

Volger

Maar volgens Mary nam Abdeslam zelf weinig initiatief. De Belgische raadsman zei tegen de Franse krant Libération: ‘Salah is gewoon een klein boefje uit Molenbeek en hij is eerder een volger dan een leider. Hij heeft het IQ van een lege asbak, er zit echt niets in.’

Ook de oudere broer van Salah Abdeslam, Yazid Abdeslam zei dat zijn broer waarschijnlijk alleen met zijn vrienden meedeed en de terroristische aanslag niet op eigen initiatief zou hebben georganiseerd. Daarom zou hij op het laatste moment ook hebben besloten zichzelf niet op te blazen.