buitenland

Salah Abdeslam uitgeleverd aan Frankrijk

27 april 2016Leestijd: 2 minuten

Terreurverdachte Salah Abdeslam is vermoedelijk al uitgeleverd aan Frankrijk. De uitlevering gebeurde ‘in het diepste geheim’.

Dat schrijven verschillende Belgische media woensdag, waaronder de Gazet van Antwerpen.

Abdeslam werd woensdagochtend in aller vroegte overgebracht maar Frankrijk en wordt woensdag voorgeleid.

Advocaat

De terreurverdachte wordt in Frankrijk bijgestaan door een nieuwe advocaat, Frank Berton. In België kwam de raadsman Sven Mary voor Abdeslam op. De Franse krant Le Soir schrijft dat Berton en Mary vrijdag in de gevangenis van Beveren een gesprek van 2,5 uur hebben gevoerd met Abdeslam. Dat gesprek ging over de aanslagen van 13 november in Parijs, waarbij 130 doden vielen.

Eerder wilde het Belgische Openbaar Ministerie niets kwijt over de precieze datum van de uitlevering van Abdeslam naar Frankrijk. Duidelijk was wel dat de terreurverdachte zelf zo snel mogelijk naar Frankrijk wilde, zei zijn advocaat Sven Mary.

Lees ookAmerika: ‘Veel minder buitenlandse jihadisten sluiten zich aan bij IS’2014-07-24 00:00:00 DEN HAAG - De van ronselen voor de jihad verdachte Azzedine C. (L) spreekt tijdens een pro IS-demonstratie in de Haagse Schilderswijk. ANP

Frustratie

Hij kreeg eerder van de Belgische autoriteiten een communicatieverbod opgelegd, omdat hij inhoudelijke delen van de verklaring van Abdeslam naar buiten had gebracht. Abdeslam zelf beriep zich na de aanslagen in Brussel geruime tijd op zijn zwijgrecht.

Het communicatieverbod zorgde voor frustratie bij Mary. ‘Als ik dan toch niets mag zeggen, dan moet mijn stafhouder het zelf maar komen oplossen. Dan moet zij de 100 journalisten die staan te wachten maar van antwoord dienen. Dan moet zij de duizenden aanvallen die ik stilzwijgend moet incasseren maar pareren. Zij moet haar verantwoordelijkheid opnemen en mij verdedigen als ik moet zwijgen. Als dat niet gebeurt, zijn we de tijd van de dictatuur nabij,’ zei  Mary indertijd.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.