‘Abdeslam was juist zeer betrokken bij aanslagen Parijs’

04 juli 2016Leestijd: 2 minuten
Abrini (L) zegt dat Abdeslam de chauffeur was van vrijwel alle betrokkenen Foto: AFP

Salah Abdeslam had veel meer te maken met de aanslagen in Parijs in november dan hij in eerste instantie beweerde. Dat blijkt uit de verklaring van de ‘man met het hoedje’, de Brussel-terrorist Mohamed Abrini.

Uit de verhoren van Abrini blijkt dat Abdeslam, naar verwachting de enige terrorist die de aanslagen in Parijs overleefde, juist betrokken was bij de operatie. Zelf hield de Fransman steevast vol dat hij een ‘buitenbeentje’ was, die alleen het beval van andere terroristen opvolgde.

Spil

Zo zou hij op het laatste moment zijn bomgordel hebben afgedaan, en zichzelf niet hebben opgeblazen bij het Stade de France. Ook hield Abdeslam vol dat hij zich niet bewust was van de details van de aanslag in Parijs, waarbij 129 doden vielen.

Abdeslam zou echter een spil zijn geweest in het enorme web van terroristen dat de aanslagen in Parijs en in Brussel voorbereidde. ‘Wat ik weet over Salah is dat hij op enkelen na alle mensen is gaan ophalen die betrokken waren bij de aanslagen in Parijs en die uit Syrië kwamen,’ zei Abrini volgens de Belgische nieuwszender VTM. ‘Ik weet dat Salah die mensen ging ophalen en ze afzette op schuiladressen. Ik weet dat, want ik heb met hen geslapen in een appartement, dan verneem je veel.’

Emir

De jihadisten die de aanslagen in Europa voorbereidden, behoorden volgens Abrini in Syrië en Irak tot de elite van terreurgroep Islamitische Staat (IS). Abdelhamid Abaaoud, die wordt gezien als het brein achter de aanslagen in Parijs, leefde zelfs als ware ‘emir’.

‘Abaaoud had 1000 man onder zich, waaronder heel wat Belgen en Fransen. Hij leidde de gevechten met zijn mannen. Hij liet me zelfs een litteken zien van een schot van een sniper,’ aldus Abrini. Uit onderzoek naar de terreurcel in Verviers, waar Abaaoud een grote rol speelde, bleek al dat de terrorist als ‘zakenman’ terreur-startups organiseerde.

Gevangenschap

Radicalen fluiten Abdeslam uit in Franse gevangenis

Abaaoud blies zichzelf op in Parijs in november, Abdeslam bedacht zich op het laatste moment. De Fransman bleef maandenlang verborgen, totdat hij in België werd opgepakt. In april werd hij uitgeleverd aan Frankrijk, waar hij in een gevangenis ten zuiden van Parijs is opgesloten.

Op zondag kwam aan het licht dat de terrorist in de gevangenis Fleury-Mérogis meerdere cellen tot zijn beschikking heeft, waarvan een geheel is ingericht als fitnesszaal. De cel, waar onder meer gewichten en een roeitoestel in staan, is volgens Belgische media alleen van Abdeslam.