buitenland

Hoe Orbán na Brexit verandering Brussel wil afdwingen

29 juni 2016

Hongarije is niet van plan zijn strenge aanpak van de migratiecrisis terug te schroeven. Het aangekondigde Hongaarse referendum over de herverdeling van migranten gaat gewoon door, en richt zich op een ‘beleidsverandering in Brussel’.

Dat zegt de Hongaarse premier Viktor Orbán woensdag tijdens een persconferentie.

Migratiequota

Orbán lijkt aangespoord door de uitkomst van het Brexit-referendum en de wanhoop bij Europese leiders over het naderende vertrek van de Britten. Er zijn geen initiatieven om Hongarije uit de EU te schoppen, en zelfs de eurosceptische Jobbik-partij is nu voor een Hongaars lidmaatschap, zegt Orbán.

‘Bij mijn weten bestaan er geen serieuze voorstellen die ons lidmaatschap in twijfel trekken, maar er zijn wel serieuze voorstellen voor ons migratiebeleid, en we zullen niet zwichten voor kritiek,’ aldus Orbán. Hij hoopt dat het referendum over de migratiequota tot beleidsverandering in Brussel leidt.

Les

Orbán zelf is geen voorstander van een Brexit, maar grijpt de gebeurtenis wel aan om nogmaals te hameren op een verbetering van het EU-migratiebeleid. De EU krijgt nog veel meer druk te verduren als we daarbij falen, aldus de Hongaarse premier.

Volgens hem is de migratiecrisis dan ook een van de grootste redenen waarom de Britten voor een vertrek uit de EU hebben gestemd. ‘We moeten hier onze lessen uit trekken,’ zei hij dinsdag in het Europees Parlement. Als de Europese migratiecrisis niet snel wordt opgelost, zullen andere lidstaten het Britse voorbeeld volgen, denkt Orbán.

Ook laakt hij het feit dat Hongarije eerder stevige kritiek ontving van Brussel, omdat het land besloot een grenshek neer te zetten om de toestroom van migranten te stoppen. ‘De EU is incompetent in deze situatie en bekritiseert vervolgens lidstaten die het probleem zelf oplossen, in plaats van ze te steunen’.

De Fidesz-partij van Orbán organiseert een referendum over de Europese herverdeling van migranten: de Hongaarse premier hoopt dat de bevolking het voorstel uit Brussel om binnengekomen migranten over de verschillende lidstaten te verdelen, afwijst. Het referendum staat gepland voor september of oktober. Het centraal-Europese land hamert er langere tijd op dat de EU meer actie onderneemt, onder meer met strenger immigratiebeleid en het versterken van de Europese buitengrenzen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.