Obama spreekt steun uit voor Clinton: pijnlijk voor Sanders

09 juni 2016Leestijd: 2 minuten
Hillary Clinton heeft de expliciete steun van Obama - Foto: AFP

De Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton heeft officieel de steun ontvangen van de Amerikaanse president Barack Obama. Ze is daar naar eigen zeggen heel blij dat hij haar steunt om zijn opvolger te worden.

‘We zijn in de afgelopen jaren van felle concurrente echte vrienden geworden,’ zegt Clinton in een interview met persbureau Reuters.

Neutraal

‘Ik denk niet dat er ooit iemand is geweest die zo gekwalificeerd is voor dit ambt,’ zei Obama. ‘Ze bezit de moed, de empathie en het hart om deze taak te volbrengen.

Lees ook Amerikanist Koen Petersen over waarom we bij de Democraten vuurwerk kunnen verwachtenMILWAUKEE, WI - FEBRUARY 11: Democratic presidential candidates Senator Bernie Sanders (L) and Hillary Clinton participate in the PBS NewsHour Democratic presidential candidate debate at the University of Wisconsin-Milwaukee on February 11, 2016 in Milwaukee, Wisconsin.The debate is the final debate before the Nevada caucuses scheduled for February 20. (Photo by Win McNamee/Getty Images)

Clinton verloor in 2008 de strijd om de Democratische nominatie van Obama, en was tijdens zijn eerste ambtstermijn minister van Buitenlandse Zaken.

Ze verzekerde zich deze week in de voorverkiezingen in zes staten van genoeg steun om de nominatie in de wacht te slepen. Het was voor Obama, die zich tot nu toe redelijk neutraal opstelde, de doorslag om zijn expliciete steun aan haar te betuigen. Hij deed dat uiteindelijk donderdag, nadat hij Bernie Sanders op het Witte Huis ontving.

Daar zou hij hem hebben aangespoord om eindelijk de handdoek in de ring te gooien. Veel Democraten zouden genoeg hebben van de eeuwige deelname van Sanders, terwijl eigenlijk allang duidelijk is dat Clinton de nominatie in de wacht sleept.

Felicitatie

Sanders liet na zijn onderonsje met Obama weten dat hij zijn campagne tot de laatste adem zal voortzetten. Die laatste adem is bij de voorverkiezingen dinsdag in Washington D.C. Tegelijkertijd liet hij echter doorschemeren dat hij zich bij zijn nederlaag, die er de facto al is, neerlegt. Hij zou haar al hebben gefeliciteerd met haar ‘zeer sterke campagne’ en zou dinsdag tegen haar gezegd hebben snel met haar in gesprek te willen.

weblogoOp woensdag 15 juni, de dag na de laatste voorverkiezingen van deze historische presidentsrace, organiseren Elsevier en American Dreamers voor de tweede keer een verkiezingsavond in de Rode Hoed in Amsterdam. Koop hier uw tickets >

‘Ik wil alles doen wat in mijn macht ligt om te voorkomen dat Donald Trump president wordt,’ herhaalde Sanders. ‘Wij willen een regering die ons allemaal vertegenwoordigt,  en niet alleen een handjevol rijke campagnedonateurs’. Volgens medewerkers van Sanders heeft de koppige kandidaat een waslijst aan politieke wensen die hij op de partijconventie in juli in het programma opgenomen wil zien.