Waarom Clinton nog vol gas geeft in Californië

06 juni 2016Leestijd: 2 minuten
Clinton sleepte ook Puerto Rico in de wacht - bron:AFP

De Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton heeft nog maar enkele tientallen gedelegeerden nodig om de nominatie van haar partij in de wacht te slepen. Zeker na de overwinning vannacht in Puerto Rico komt dat moment steeds dichterbij.

Clinton (68) wist zondag maximaal zestig gedelegeerden achter zich te krijgen, al verwacht de Amerikaanse nieuwszender CNN dat zij niet allemaal naar haar zullen gaan.

Rivaal

Met deze winst heeft Clinton de steun van bijna voldoende afgevaardigden om haar rivaal Bernie Sanders uit te schakelen. Ze heeft in totaal 2.383 gedelegeerden nodig. Maar Sanders wil nog altijd van geen wijken weten. Hij heeft aangegeven te blijven strijden voor de nominatie. Hij hoopt de zogenoemde supergedelegeerden weg te lokken bij Clinton. Deze partijprominenten kunnen op elk moment beslissen een andere kandidaat te steunen.

Komende dinsdag zijn er voorverkiezingen in de grote en electoraal belangrijke staat Californië. Clinton heeft een overwinning in deze stembusgang hoogstwaarschijnlijk niet nodig om de kandidatuur van haar partij voor de presidentsverkiezingen in de wacht te slepen. New Jersey, een middelgrote staat die een paar uur eerder stemt dan Californië, helpt haar vermoedelijk al over de magische grens van 2.383 heen. Zo niet, dan heeft oud-minister van Buitenlandse Zaken genoeg aan een paar procent van de stemmen in Californië om alsnog de kandidatuur binnen te halen.

Twijfels

Toch voert ze fel campagne in de laatste grote staat die zich uitspreekt over de Democratische nominatie, want een nederlaag voedt de twijfels over haar kandidatuur. Clinton kijkt al vooruit naar de komende, verbeten strijd met de waarschijnlijke kandidaat bij de Republikeinen, Donald Trump. De voorbije dagen gaf ze al een voorproefje van wat er tot november op het programma staat: ze opende op een felle manier de aanval op de vastgoedmagnaat.

Overwinning op Trump is niet vanzelfsprekend voor Clinton. Lees hoe dat zit >2016-05-26 00:00:00 SAN JOSE, CA - MAY 26: Democratic presidential candidate, former Secretary of State Hillary Clinton speaks during a campaign event at Parkside Hall on May 26, 2016 in San Jose, California. Clinton is campaigning in the San Francisco Bay Area ahead of California's presidential primary on June 7. Justin Sullivan/Getty Images/AFP == FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY ==

 Ze wil nu vooral aan zelfvertrouwen winnen en in de winning mood komen. Met een serie overtuigende overwinningen hoopt ze aan te tonen dat ze in alle geledingen van de partij steun geniet, om vervolgens een breed mandaat te hebben om het gevecht met Trump aan te gaan. Die campagne zal vanaf dinsdag in alle hevigheid losbarsten.