Franse terrorist had het ook voorzien op rappers en journalisten

14 juni 2016Leestijd: 2 minuten
Abballa had een lijst bij zich met namen van andere doelwitten - Foto's: AFP

De terrorist Larossi Abballa (25), die maandagavond in het Franse plaatsje Magnanville een politiestel vermoordde, had een lijst bij zich met mogelijke andere doelwitten. Daarop zouden onder meer namen staan van Franse rappers, journalisten en andere prominenten.

Dat meldt de Franse justitie dinsdag. Er worden geen concrete namen genoemd.

Abballa werd na de brute moord op politiecommandant Jean-Baptiste Salvaing (42) en zijn vriendin, die hij overigens livestreamde via Facebook, doodgeschoten door de politie. De lijst met namen werd bij zijn levenloze lichaam aangetroffen.

Opdracht

Drie mensen zijn aangehouden in verband met de moordpartij. Waarschijnlijk zijn dit mensen uit de nabije omgeving van Abballa.

Lees ook IS-terrorist zond moord Frankrijk live op Facebook uit2016-06-14 00:00:00 epa05363448 Police officers stand guard at a security perimeter near a house where a French police officer and his wife have been murdered by an assailant allegedly claimed as a ISIS fighter, in Magnanville, near Paris, France, 14 June 2016. The police officer was stabbed outside his house and his partner was killed by the hostage taker, late 13 June 2016. The attacker was killed during the police raid. EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON

In de video die Aballa van zijn daden maakte, is ook het driejarige zoontje van het vermoorde stel in beeld. De Facebook-video van de moord zou bij zo’n 100 mensen in de tijdlijn zijn verschenen en is naderhand verwijderd van Facebook. Ook zou hij op voorhand twee tweets hebben verzonden over de actie.

De dader riep tijdens de actie ‘Allahu Akbar’ en voerde zijn daad naar eigen zeggen uit in opdracht van Mohamed al-Adnani, de woordvoerder van terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Die riep IS-volgelingen eerder via een audioboodschap op om aanslagen te plegen tijdens de ramadan, en dan vooral in het westen.

‘Maak het overal een gevaarlijke maand voor ongelovigen,’ klonk het in de onheilspellende tape. IS eiste de aanslag dinsdagochtend op via het eigen persbureau Amaq.

Buurman

De politiecommandant Salvaing werd voor zijn woning neergestoken: Abballa stak 9 keer op hem in. Binnen het huis werd ook zijn vriendin, secretaresse bij de politie, met een mes gedood. Het driejarige jongetje heeft het overleefd, maar verkeert volgens autoriteiten wel in shock. Abballa was de buurman van het gezin.

Hij stond als terrorist al op de radar van de politie. In 2013 werd hij veroordeeld tot drie jaar cel wegens het ronselen voor ‘jihadreizen’ naar Pakistan. Aballa groeide op in Mantes-la-Jolie, dat vaker geradicaliseerde moslims voortbracht.

Abballa was, onder een pseudoniem, al lange tijd actief op Facebook, waar hij jihadistische berichten verspreidde. Facebook en andere sociale netwerken zoeken nog naar middelen om online extremisme tegen te gaan. Vooralsnog blijft Facebook extremistische uitlatingen en accounts verwijderen, maar is het simpel om een nieuw account aan te maken.