nederland

Censuur of rechtmatig? Facebook zet aanval in op rechtse pagina’s

26 mei 2016Leestijd: 2 minuten

Facebook heeft de afgelopen maanden geprobeerd verschillende populaire nationalistische Facebookpagina’s van het sociale netwerk te verwijderen. Beheerders betichten Facebook van politieke motieven, tegenstanders zeggen dat op de pagina’s sprake is van haatzaaien.

Pagina’s als ‘Steun de PVV’, ‘Liefde voor Holland,’ en ‘Ik doe GEEN aangifte tegen Wilders’ werden de afgelopen tijd meermaals geblokkeerd door Facebook. Samen hadden de pagina’s, waar veelal wordt gediscussieerd over nieuwsberichten die gaan over migratie, de islam, de EU en ouderen, zo’n 200.000 likes. De pagina’s worden vaak opnieuw aangemaakt, waarna Facebook weer ingrijpt.

Hoe de politieke correctheid Nederland verstikt

Aanval
Tegen NRC zeggen de beheerders van de pagina’s dat het een ‘gecoördineerde aanval’ is van ‘andersdenkenden’. Op pagina’s als ‘Stop de racistische pagina’s’ wordt opgeroepen om rechtse Facebookgroepen te rapporteren aan het sociale netwerk. Ook worden beheerders van de pagina’s met naam en toenaam genoemd.Stop racistische paginas

Facebook wil niet reageren op individuele gevallen, en zegt alleen dat ze elke maand een miljoen meldingen krijgen over pagina’s, omdat die bijvoorbeeld aanstootgevend of racistisch zouden zijn.

De hoogoplopende discussies op de pagina ‘Steun de PVV’ kwamen al eerder in het nieuws. Het Openbaar Ministerie (OM) onderzocht, na het ontvangen van meerdere aangiftes, de reacties op een bericht over een brandbom op een Zweedse moskee. De reacties zouden opruiend en discriminerend zijn en uiteindelijk werden acht geldboetes uitgedeeld.

Sylvana
Racisme op sociale media is al langer een probleem, en is door de anonimiteit op internet moeilijk aan te pakken. Nadat presentatrice Sylvana Simons aankondigde zich aan te sluiten bij de politieke partij DENK, werd ook zij een doelwit op sociale netwerken.

Facebook besloot het evenement ‘uitzwaaidag Sylvana Simons’ meermaals tijdelijk te blokkeren, nadat 19.000 mensen aangaven het evenement bij te zullen wonen. De beheerders noemen Simons ‘een ondankbaar persoon’ en willen haar op 6 december uit gaan zwaaien.

Gertjan van Schoonhoven: Doe ’s normaal, witte man. Nederland is ook van Sylvana

Antidiscriminatiebureaus kregen ondertussen klachten binnen over de reacties op de pagina, die vaak racistisch zouden zijn, meldt de Volkskrant donderdag. Sylvana wordt er onder meer uitgemaakt voor ‘Zwarte piet’, ‘aap’ en ‘Sylvana Banana’.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.