buitenland

IS roept op tot aanslagen tijdens ‘gevaarlijke’ ramadan-maand

22 mei 2016Leestijd: 1 minuut

Volgelingen van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) zijn in een audioboodschap opgeroepen om tijdens de ramadan aanslagen te plegen op Europa en de Verenigde Staten.  ‘Maak het overal een gevaarlijke maand voor ongelovigen,’ klinkt het in de boodschap.

‘Ramadan is de maand van verovering en de jihad,’ aldus de boodschap, die afkomstig zou zijn van IS-woordvoerder Abu Mohammed al-Adnani, meldt persbureau Reuters.

Authenticiteit

De authenticiteit van de opname is nog niet vastgesteld, maar wel werd hij verspreid via Twitter-kanalen die doorgaans propaganda van IS publiceren.

In de boodschap wordt ook uitgehaald naar de internationale coalitie tegen IS, die geleid wordt door Amerika en de terroristen in Irak en Syrië bombardeert.

EgyptAir

‘Hun vliegtuigen maken geen onderscheid tussen burgers en strijders, man of vrouw. De kleinste actie die jullie op hun grondgebied uitvoeren, heeft een langduriger effect dan wat je zou kunnen doen als je hier met ons was,’ zegt Adnani. De ramadan gaat begin juni van start.

Lees ook Eric Vrijsen: Onthutsend, defensie kan het land niet meer beschermenhennisbeschermen

In de audioboodschap wordt niet gerept over de EgyptAir-crash. De Egyptische autoriteiten verklaarden eerder dat het vliegtuig waarschijnlijk door een terreuraanslag is neergestort. Vorig jaar oktober stortte een Russisch passagiersvliegtuig neer kort na vertrek van de Egyptische luchthaven Sharm-el-Sheikh. Er ging een bom af aan boord, waarbij alle 224 inzittenden om het leven kwamen. Die aanslag werd wel door IS opgeëist.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.