Wie wordt de opvolger van IS-leider Abu Bakr Al-Baghdadi?

12 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

Abu Bakr al-Baghdadi, de leider van terreurbeweging Islamitische Staat (IS), ziet het liefst een voormalig Iraaks legerofficier of andere ‘veteraan’ zijn positie overnemen als hij sneuvelt. De opvolging van Baghdadi is ter discussie gebracht, nadat het Iraakse regeringsleger zondag meldde dat luchtaanvallen een konvooi met Baghdadi hadden geraakt.

Maandag bleek echter dat Al-Baghdadi niet in het konvooi zat, meldt persbureau Reuters.

Berichten

Al-Baghdadi verschijnt zelden in het openbaar en stuurt zijn berichten naar de wereld veelal in de vorm van audioboodschappen. Hij staat aan het hoofd van IS en maakt daarbinnen de meeste beslissingen, onder meer over welke vijanden als eerste gedood moeten worden.

Al-Baghdadi staat aan het hoofd van de zogenoemde Shura, het bestuursorgaan van het ‘kalifaat’, en moet voor elke grote beslissing toestemming geven. Hij functioneert als voorbeeld voor de vele buitenlandse jihadisten die uitreizen naar Syrië en Irak om voor IS te strijden, en is daarmee een doorn in het oog van Al-Qa’ida-voorman Zayman al-Zawahiri.  Mocht Al-Baghdadi komen te sneuvelen, dan is het ongeveer al duidelijk wie hem zou moeten opvolgen.

Vertrouwelingen

Al-Baghdadi heeft een kleine cirkel van IS-officieren om hem heen verzameld, onder wie Abu Mohammad al-Adnani, de officiële woordvoerder van IS. De meeste boodschappen komen van hem, vooral ook omdat hij vloeiend is in meerdere talen.

Daarnaast is Abu Muslim al-Turkmani, voormalig generaal en geheim agent onder het regime van Saddam Hussein, een van de prominenten binnen de Shura-raad. Hij zou de aangewezen persoon zijn om IS-strijders te trainen en op te leiden.

Abu Omar al-Shishani is een derde vertrouweling van Al-Baghdadi. De van oorsprong Georgische Shishani functioneert als strategisch brein achter militaire operaties van IS en staat al vrijwel vanaf de opkomst van IS aan de zijde van Al-Baghdadi.

Al-Baghdadi staat op de most wanted-lijst van de Amerikaanse autoriteiten. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een beloning van maximaal 10 miljoen dollar uitgeloofd voor diegene die Al-Baghdadi weet te pakken.