buitenland

IS-terrorist zond moord Frankrijk live op Facebook uit

14 juni 2016Leestijd: 2 minuten

De brute moord op twee politiemensen in een voorstad van Parijs werd door terrorist Larossi Abballa live op Facebook uitgezonden. Ook plaatste hij foto’s van de slachtoffers, zonder dat het sociale netwerk ingreep.

Daar berichtte journalist David Thomson als eerste over, politiewoordvoerders bevestigen het verhaal. Het Facebookprofiel van de 25-jarige terrorist werd pas de dag na de aanslag offline gehaald.

Dinsdagavond was Abballa op Facebook dertien minuten te zien in het huis van de 42-jarige politiecommandant Jean-Baptiste Salvaing. Die was toen al neergestoken door Abballa. In het huis gijzelde hij de vrouw van Jean-Baptiste en hun driejarige zoontje.

Live
Abballa legde zijn daden uit in de video, die live te bekijken was door zijn volgers, en riep IS-jihadisten op in zijn spoor te treden. Volgens de terrorist voerde hij een opdracht van IS-leider Abu Mohamed al-Adnani uit, om aanslagen te plegen tijdens de ramadan.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Ook was het driejarige zoontje van het vermoorde echtpaar in beeld. Abballa zou hebben gezegd dat hij nog niet wist wat hij met hem zou doen. Even later viel een antiterreureenheid binnen en kon het kind worden gered. Het kind bleef ongedeerd, maar verkeert wel in shock.

IS eist brute moord op Frans politiestel op

Buurman
De dubbele moord, door de Franse regering een ‘terroristische aanval’ genoemd, werd snel opgeëist door Islamitische Staat (IS). Abballa, de buurman van het gezin, was een bekende van de politie. Hij groeide op in Mantes-la-Jolie, dat vaker geradicaliseerde moslims voortbracht. In 2013 werd Abballa veroordeeld tot drie jaar cel voor het ronselen van mensen voor ‘jihadreizen’ naar Pakistan.

Abballa was, onder een pseudoniem, al lange tijd actief op Facebook, waar hij jihadistische berichten verspreidde. Facebook en andere sociale netwerken zoeken nog naar middelen om online extremisme tegen te gaan. Vooralsnog blijft Facebook extremistische uitlatingen en accounts verwijderen, maar is het simpel om een nieuw account aan te maken.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.