IS chanteert gevangen burgers in Fallujah met voedsel en water

07 juni 2016Leestijd: 2 minuten
Sommige inwoners van Fallujah hebben de stad weten te ontvluchten - Foto: AFP

Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) maakt gebruik van het dringende voedseltekort in de Iraakse stad Fallujah. Sinds het Iraakse regeringsleger in samenwerking met de Amerikanen bijna twee weken geleden een offensief begon om de stad te heroveren op IS, zitten nog zo’n 50.000 burgers in Fallujah gevangen.

Zij beginnen langzamerhand wanhopig te worden door het tekort aan (vers) voedsel en water in de stad. IS springt in op de overlevingsdrang van burgers en biedt hen eten aan, als ze zich aansluiten bij de terreurgroep, zeggen verschillende vluchtelingen uit Fallujah tegen persbureau Reuters.

Salarissen

Volgens hen brengen leden van IS bezoekjes aan gezinnen in gebieden waar weinig eten is. Veel inwoners van Fallujah zouden de afgelopen maanden op uitgedroogde en rotte dadels hebben geleefd. De stad, die op zo’n 50 kilometer van de hoofdstad Bagdad ligt, is al sinds begin 2014 in handen van IS.

Lees ook Raqqa en Fallujah onder vuur: wordt het ‘kalifaat’ eindelijk weggevaagd?2016-05-25 16:16:13 Armed men in uniform identified by Syrian Democratic forces as US special operations forces ride in the back of a pickup truck in the village of Fatisah in the northern Syrian province of Raqa on May 25, 2016. US-backed Syrian fighters and Iraqi forces pressed twin assaults against the Islamic State group, in two of the most important ground offensives yet against the jihadists. The Syrian Democratic Forces (SDF), formed in October 2015, announced on May 24 its push for IS territory north of Raqa city, which is around 90 kilometres (55 miles) south of the Syrian-Turkish border and home to an estimated 300,000 people. The SDF is dominated by the Kurdish People's Protection Units (YPG) -- largely considered the most effective independent anti-IS force on the ground in Syria -- but it also includes Arab Muslim and Christian fighters. / AFP PHOTO / DELIL SOULEIMAN

De Iraakse regering stopte eerder met het uitbetalen van salarissen aan ambtenaren in steden die onder leiding van IS stonden, in een poging de financiën van de terroristen terug te dringen. De prijzen van het schaarse voedsel dat er nog wel is liggen exorbitant hoog: een zak meel van 50 kilo kost al gauw zo’n 428 dollar.

Verplaatsen

Veel inwoners proberen de stad nog altijd te ontvluchten, maar worden tegengehouden door IS. Degenen die dat wel lukt, zouden net buiten de stad alsnog worden neergeschoten. Vorige week werd bekend dat de terroristen de inwoners van Fallujah inzetten als menselijk schild, een van de redenen waarom de herovering van de stad trager verloopt dan verwacht.

Ook dit wordt bevestigd door getuigenverklaringen van vluchtelingen: sommigen van hen werden zelfs van nabijgelegen dorpjes verplaatst naar het centrum van Fallujah, om het aantal burgers in de stad op te krikken.

De Iraakse premier Haider al-Abadi verklaarde dat het offensief voorzichtig en langzaam wordt uitgevoerd, om de veiligheid van de burgers die nog in stad verblijven te garanderen. Volgens schattingen van de Amerikanen zouden tussen de 500 en 700 leden van IS in Fallujah zitten, maar volgens schattingen van de sjiitische milities ligt dat aantal dichterbij 2.500.

De sjiitische milities bieden steun bij het offensief. Toch wil de Iraakse regering dat deze strijders wegblijven uit de stad, uit angst voor het aanwakkeren van sektarisch geweld. De milities zouden hun woede kunnen koelen op de soennitische bevolking. Het Amerikaanse leger weigert op zijn beurt luchtsteun te geven aan de sjiitische strijders, uit angst dat de soennieten in Fallujah zich uit overlevingsdrang juist zullen aansluiten bij IS.