Leger Irak maakt zich op voor eindstrijd met IS

30 mei 2016Leestijd: 2 minuten
Een konvooi met Iraakse speciale eenheden is op weg naar Fallujah - Foto: AFP

Het Iraakse leger is begonnen met de ‘eind-aanval’ op de Iraakse stad Fallujah, een bolwerk van terreurbeweging Islamitische Staat. Een militaire eenheid van Irak probeert de stad binnen te dringen.

Tot nu toe concentreerde het offensief, dat vorige week begon zich voornamelijk op de buitenwijken van Fallujah. Het Iraakse leger wordt vanuit de lucht bijgestaan door de Verenigde Staten.

Gevangen

Maandag waren er in het zuidelijke Naimiya-district explosies en geweersalvo’s te horen. Tijdens het offensief luidden mensenrechtenorganisaties de noodklok over inwoners van de stad: velen zouden Fallujah niet kunnen ontvluchten. Ook maandag zouden er nog ongeveer 50.000 inwoners gevangen zitten in de stad. Ook kampen ze met een groot voedseltekort.

Lees ook Raqqa en Fallujah onder vuur: wordt het ‘kalifaat’ eindelijk weggevaagd?2016-05-25 16:16:13 Armed men in uniform identified by Syrian Democratic forces as US special operations forces ride in the back of a pickup truck in the village of Fatisah in the northern Syrian province of Raqa on May 25, 2016. US-backed Syrian fighters and Iraqi forces pressed twin assaults against the Islamic State group, in two of the most important ground offensives yet against the jihadists. The Syrian Democratic Forces (SDF), formed in October 2015, announced on May 24 its push for IS territory north of Raqa city, which is around 90 kilometres (55 miles) south of the Syrian-Turkish border and home to an estimated 300,000 people. The SDF is dominated by the Kurdish People's Protection Units (YPG) -- largely considered the most effective independent anti-IS force on the ground in Syria -- but it also includes Arab Muslim and Christian fighters. / AFP PHOTO / DELIL SOULEIMAN

IS sprong in op de berichtgeving door patrouilles in te stellen, om ervoor te zorgen dat burgers niet weg kunnen. Ze verbieden burgers om van de ene naar de andere wijk te gaan.

Daarnaast dwingen de terroristen burgers om mee te vechten, en executeren ze diegenen die dat weigeren, meldt BBC. Volgens een verklaring van het Iraakse leger zijn speciale eenheden de stad binnengetrokken vanuit verschillende hoeken.

Corridor

Het leger houdt zich vooralsnog stil in het centrum, mogelijk om de vastzittende burgers een kans te geven te ontsnappen. Vorige week riep de Iraakse regering burgers op met spoed te stad te verlaten. Het leger zou een veilige corridor hebben gecreëerd die via het zuiden van de stad een uitgang bood. Toen stonden bermbommen, geplaatst door IS, veel bewoners nog in de weg. Het Iraakse leger huurde een team van ingenieurs in om de bermbommen te ontmantelen.

Fallujah ligt op ongeveer 70 kilometer ten westen van de Iraakse hoofdstad Bagdad en werd in januari 2014 ingenomen door de jihadisten van IS. Dat was zes maanden voordat de terreurgroep officieel het ‘kalifaat’ uitriep. Na Mosul, geldt het als grootste IS-bolwerk in Irak.

Gelijktijdig is een collectief van Syrische en Koerdische strijders (SDF) begonnen met een offensief op Raqqa, het IS-bolwerk in Syrië. Als zowel de SDF als het Iraakse leger erin slagen om Raqqa en Fallujah succesvol te heroveren, is het territorium van IS zo goed als weggevaagd. De enige stad die dan nog overblijft is Mosul, de miljoenenstad waar inmiddels al jaren een offensief op wordt voorbereid.