buitenland

Iraakse leger clasht met IS in centrum Fallujah

23 mei 2016Leestijd: 2 minuten

Het Iraakse leger is maandag begonnen met een offensief op terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Het doel is om de Iraakse stad Fallujah te heroveren.

Het Iraakse leger is in de nacht van zondag op maandag begonnen met bombardementen in centrale wijken van de stad, meldt persbureau Reuters.

Omsingeld

De Iraakse premier Haider al-Abadi kondigde het offensief maandagnacht via de staatsomroep. Fallujah ligt op ongeveer 50 kilometer van Bagdad, en is tevens de home town van IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi. Het was de eerste stad in Irak die in handen viel van IS, in januari 2014.

Lees ook IS roept op tot aanslagen tijdens ‘gevaarlijke’ ramadan-maand2013-08-23 13:47:44 (FILES) - A file image grab taken from a video uploaded on YouTube on August 23, 2013 allegedly shows a member of Ussud Al-Anbar (Anbar Lions), a Jihadist group affiliated to the Islamic State of Iraq and the Levant (ISIL), Al-Qaeda's front group in Iraq, holding up the trademark black and white Islamist flag at an undisclosed location in Iraq's Anbar province. ISIL gunmen seized Iraq's second-largest city on June 10, 2014 as troops threw away their uniforms and abandoned their posts, officials said, in another blow to the Iraqi authorities, who appear incapable of stopping militant advances. Arabic writing on the flag reads: "There is not God but God and Mohammed is the prophet of God." AFP PHOTO / YOUTUBE == RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / YOUTUBE " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS FROM FROM ALTERNATIVE SOURCES, THEREFORE AFP IS NOT RESPONSIBLE FOR ANY DIGITAL ALTERATIONS TO THE PICTURE'S EDITORIAL CONTENT, DATE AND LOCATION WHICH CANNOT BE INDEPENDENTLY VERIFIED ====

Het Iraakse leger omsingelde de stad vorig jaar al, maar heeft tot op heden nog geen offensief in de stad zelf uitgevoerd. Verreweg de meeste aandacht is uitgegaan naar de voorbereiding van een offensief op Mosul, de miljoenenstad in het noorden en tevens de ‘hoofdstad’ van het ‘kalifaat’ in Irak.

Bermbommen

Het Amerikaanse ministerie van Defensie schat dat er momenteel zo’n 500 tot 700 IS-leden rondlopen in Fallujah. Volgens de Iraakse regering moet het offensief zich vooral richten op de buitenwijken van de stad. Daarmee wordt het voorbeeld gevolgd van de succesvolle herovering van Ramadi. Het offensief wordt uitgevoerd in samenwerking met paramilitairen en pro-Iraakse stammen.

Er bevinden zich nog zo’n 100.000 burgers in de stad en een woordvoerder van het Iraakse leger omschrijft het dan ook als een ‘voorzichtig offensief’. De Iraakse regering heeft inwoners wel opgeroepen de stad te verlaten, en beweert een veilige corridor te hebben gecreëerd die naar het gebied ten zuiden van de stad leiden. Bermbommen staan veel inwoners echter nog in de weg.

Volgens de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR hebben in de afgelopen dagen zo’n 80 families de stad succesvol verlaten. Drie mensen zijn omgekomen in een poging de stad te ontvlucht. Het leger heeft ingenieurs ingezet die de bermbommen van IS onschadelijk moeten maken.

IS probeert bovendien een leegloop van de stad te bemoeilijken, door stadswachten in te zetten. Zij weerhouden burgers ervan van de ene wijk naar de andere te gaan. Daarnaast kampt de stad al sinds vorige maand met een ernstig voedseltekort. Zaterdag wisten Iraakse veiligheidsdiensten wel al dertig families te evacueren.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.