Raqqa en Fallujah onder vuur: wordt ‘kalifaat’ weggevaagd?

28 mei 2016Leestijd: 2 minuten
Leden van de SDF-militie voeren sinds deze week een offensief uit op Raqqa - Foto: AFP

Het Koerdisch-Syrische offensief op Raqqa, het Syrische bolwerk van terreurbeweging Islamitische Staat (IS), gaat onverminderd door. Ook in Irak dreigen de terroristen aan terrein te verliezen, met het regeringsoffensief op de belangrijke stad Fallujah.

Het offensief op ‘IS-hoofdstad’ Raqqa wordt mede geleid door Rojda Felat, een Koerdische vrouw die al drie jaar op de frontlinie tegen IS vecht.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Vrouwen

De militie bestaat uit 15.000 Koerdische en Syrische troepen, waaronder de Koerdische YPG, die vanuit de lucht steun ontvangen van de Verenigde Staten en de internationale coalitie tegen IS. De strijdmachten tezamen noemen zich de Syrian Democratic Forces (SDF).

Lees ook Klap voor IS: Amerika doodt IS-commandant in FallujahLeden van de SDF-militie voeren sinds deze week een offensief uit op Raqqa - Foto: AFP2016-05-27 12:43:44 Pro-government forces fighters celebrate in the al-Sejar village, in Iraq's Anbar province, on May 27, 2016, as they take part in a major assault to retake the city of Fallujah, from the Islamic State (IS) group. Hundreds of people fled the Fallujah area with the help of Iraqi forces who are fighting to retake the city from the Islamic State jihadist group, officials said. Iraqi forces launched an operation to recapture Fallujah, an IS stronghold located just 50 kilometres (30 miles) west of Baghdad, at the start of this week. / AFP PHOTO / AHMAD AL-RUBAYE

Felat wordt naar eigen zeggen gedreven door de wens ‘de Koerdische en Syrische vrouwen te bevrijden uit de klauwen van de traditionele maatschappij’. De Koerdische YPG-militie heeft een eigen vrouwelijke tak.

Het feit dat IS op dit moment op verschillende locaties wordt aangevallen, doet de terroristen geen goed. Hoewel IS nog steeds aanslagen plegen op zowel Iraaks als Syrisch grondgebied, lijkt de organisatie steeds wanhopiger te worden, schrijft The Times of Israel.

In de buitenwijken van het Iraakse Fallujah gebruiken terroristen hun ‘klassieke methode’ van zelfmoordterroristen die met bomgordel op Iraakse legerposten inrijden. Ook heeft de terreurgroep langs de wegen naar de stad honderden bermbommen geplant, die worden ontmanteld door het Iraakse leger.

De stad is belangrijk voor IS: het is de eerste stad die handen kwam van de terroristen en de home town van IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi. Het Iraakse leger begon afgelopen week met het offensief, nadat het eerder succesvol de stad Ramadi op IS wist te heroveren. Dat offensief duurde minder dan een maand.

Hevig

Het offensief op Raqqa begon ook deze week, en richt zich vooralsnog niet op het centrum van de stad, waar het ‘hart van IS’ zich bevindt. De hevigste gevechten bevinden zich zo’n 60 kilometer van het stadscentrum van Raqqa. De baas van het Amerikaanse Central Command Joseph Votel was vorig weekend in Syrië om het offensief te bespreken. Luttele uren later begon de SDF ermee.

Als zowel de SDF als het Iraakse leger erin slagen om Raqqa en Fallujah succesvol te heroveren, is het territorium van IS zo goed als weggevaagd. De enige stad die dan nog overblijft is de regio rondom Mosul, de miljoenenstad waar inmiddels al jaren een offensief op wordt voorbereid.