Klap voor IS: Amerika doodt commandant in Fallujah

27 mei 2016Leestijd: 2 minuten
Iraakse regeringstroepen bestormen Fallujah met behulp van de Amerikanen - Foto: AFP

Bij luchtaanvallen op de west-Iraakse stad Fallujah is het leger van de Verenigde Staten erin geslaagd meer dan 70 leden van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) te doden. Onder de doden is ook de plaatselijke commandant Maher al-Bilawi.

Dat meldt de woordvoerder van het Amerikaanse leger Steve Warren vrijdag.

Luchtsteun

Het Iraakse leger begon eerder deze week een offensief om IS uit de stad te verdrijven. Irak krijgt daarbij luchtsteun van de Amerikanen. In de afgelopen vier dagen voerde het Amerikaanse leger 20 luchtaanvallen uit boven Fallujah.

Lees ookOok in Syrië moet IS worden verdreven: ‘bevrijding van Raqqa’ is van start gegaanraqqaoffensief

Al-Bilawi zou twee dagen geleden zijn gedood, aldus Warren. Volgens hem is de dood van de commandant een klap voor IS, al zal er meer voor nodig zijn om de terroristen volledig uit de stad te verdrijven.

Fallujah ligt op ongeveer 70 kilometer ten westen van de Iraakse hoofdstad Bagdad, en is na de noord-Iraakse stad Mosul het belangrijkste bolwerk van IS in Irak. De stad is sinds januari 2014 in handen van IS, en geldt als de facto hoofdstad van het Iraakse gedeelte van het ‘kalifaat’.

Voedseltekort

Een woordvoerder van het Iraakse leger zegt vrijdag dat het slechts een kwestie van dagen is voordat de ‘eindstrijd’ om Fallujah wordt gevoerd. Deze week meldden hulporganisaties dat burgers in de stad vast zitten, en er een voedseltekort heerst. Op dit moment zouden nog zo’n 50.000 inwoners van Fallujah de stad niet uit kunnen.

Daarnaast vormen bermbommen van IS in en rond de stad een blokkade voor het leger om goed te infiltreren. Het Iraakse leger zou inmiddels met behulp van ingenieurs zo’n 250 van die bermbommen hebben ontmanteld.