‘Hij kan zo premier worden’: Boris Johnson wint Brexit-debat

10 juni 2016Leestijd: 2 minuten
Johnson bleef relatief serieus tijdens het debat Foto: AFP

Boris Johnson kwam op donderdagavond sterk naar voren in het eerste directe debat over het EU-referendum. ‘Hij heeft de uitstraling en het zelfvertrouwen van een premier,’ luidde het oordeel.

2015-09-09 11:28:21 epa04921924 The Royal barge Gloriana sails under Westminster Bridge towards the Houses of Parliament in London, Britain 09 September 2015. A small royal flotilla sails down the Thames to mark the millstone date the as Queen Elizabeth II passed Queen Victoria as the longest serving monarch. EPA/FACUNDO ARRIZABALAGAHoe het EU-referendum de Britse conservatieven verdeelt

Het was voor het eerst dat het pro-Brexit-kamp en de ‘remain’-campagnevoerders pal tegenover elkaar stonden. Aan beide kanten van het debat waren Conservatieven en politici van de Labour Party vertegenwoordigd. Ook Nicola Sturgeon, het gezicht van de Schotse nationalisten, pleitte tijdens het debat voor een ‘remain’-stem.

Leugens

Op 23 juni mogen de Britten een stem uitbrengen over hun lidmaatschap van de Europese Unie (EU). David Cameron, de premier en de vertegenwoordiger van de EU-voorstanders, verscheen van de week ook op TV. De Britse zender ITV zond op donderdag, minder dan twee weken voor het referendum, het eerste echte debat uit.

De pro-EU-vertegenwoordigers openden massaal het vuur op Johnson, die de afgelopen weken fel campagne heeft gevoerd voor een Brexit. ‘Het ‘Leave’-kamp kan alleen maar liegen!’ beweerde de politici. ‘Johnson sjoemelt lekker met cijfer. Het enige nummer waar hij echt in is geïnteresseerd, is nummer 10,’ zei zijn partijgenoot Amber Rudd, verwijzend naar 10 Downing Street, de residentie van de Britse premier.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Oordeel

2016-06-09 20:03:04 This handout picture released by ITV shows Former Mayor of London and Conservative Party politician Boris Johnson, gesturing while representing the 'Leave' campaign during The ITV Referendum Debate in London on June 9, 2016 Brexit campaigners accused the government of trying to rig the EU referendum and threatened legal action on Thursday as former London mayor Boris Johnson squared up for the campaign's first TV debate. The two-hour debate is the second of ITV's major live event European Referendum programmes. / AFP PHOTO / Rex Features / Matt Frost / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / ITV / REX / SHUTTERSTOCK / MATT FROST" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS - NOT TO BE USED AFTER JUNE 30, 2016 Leave-kamp: ‘Cameron in “blinde paniek” over referendum en debat’

Volgens fans van Johnson is dat helemaal geen gek idee: ‘Dit debat ging eigenlijk maar een beetje over de EU. Het ging ook over het oordeel of Johnson sterk genoeg in zijn schoenen staat om premier te worden,’ schrijft The Telegraph, een conservatieve en eurokritische krant. ‘Uiteindelijk deed hij het goed, heel erg goed.’

Zelfs linkse media als New Statesman en The Guardian waren onder de indruk van Johnson. Zeker na de ‘keiharde, gerichte aanvallen’ van de ‘remain’-politici.

De achterban van de oud-burgemeester van Londen was vooral bang dat Johnson niet serieus kon blijven. De politicus staat bekend om zijn controversiële uitspraken en baldadige lichaamstaal, maar hield zich rustig tijdens het debat.