‘Hypocriete’ David Cameron stamelend door Brexit-debat

03 juni 2016Leestijd: 2 minuten
Cameron kon het publiek niet overtuigen Foto: EPA

Minder dan drie weken voordat de Britten naar de stembus gaan, werd donderdag het eerste TV-‘debat’ gehouden over het EU-referendum. David Cameron werd niet eens aan de tand gevoeld door politieke tegenstanders en toch  kwam de premier slecht uit de verf.

2015-09-09 11:28:21 epa04921924 The Royal barge Gloriana sails under Westminster Bridge towards the Houses of Parliament in London, Britain 09 September 2015. A small royal flotilla sails down the Thames to mark the millstone date the as Queen Elizabeth II passed Queen Victoria as the longest serving monarch. EPA/FACUNDO ARRIZABALAGAHoe het EU-referendum de Britse conservatieven verdeelt

In plaats van een direct debat met politici uit het Brexit-kamp, werd Cameron geïnterviewd door Faisal Islam, de chef politieke redactie van van Sky News, en ontving hij vragen vanuit het publiek in de studio. Het zou kinderspel moeten zijn voor de premier, maar hij had het er duidelijk moeite mee. ‘Wat een hypocriet’, ‘stotterend en twijfelend’, was het oordeel van de pers.

Ergernis

Het boze publiek wilde helemaal niets hebben van de ‘zwakke’ argumenten van Cameron. ‘Laat me nou uitpraten, ik weet dat je altijd iedereen onderbreekt,’ zei een jonge vrouw in het publiek. ‘Ik zie wel dat je twijfelt en stottert!’ Aan het einde programma, dat een uur duurde, kon Cameron het publiek nog steeds niet overtuigen.

Ook Islam was kritisch over Cameron, die geërgerd en ongeduldig reageerde op vragen van de journalist. ‘Je klinkt net als het Brexit-kamp,’ schreeuwde hij bijna. ‘Dit zijn gewoon nepcijfers!’ Politici, het publiek en de pers beschuldigde Cameron van angst zaaien. ‘Zal de wereldoorlog eerst uitbreken, of de recessie?’

Beide campagnes schetsen al tijden bizarre scenario’s. Volgens het Brexit-kamp bepaalt de EU bijna alle wetten in Groot-Brittannië en de ‘remain’-activisten beweren dat er binnen de kotste keren oorlog uitbreekt als het land de EU verlaat.

Cameron gaf ook toe dat de EU niet altijd positief is voor Groot-Brittannië. ‘Soms maakt de EU me helemaal gek, maar ik weet dat wij er niet beter van worden als we vertrekken,’ zei hij in het interview. ‘We zijn toch geen slappelingen die zomaar stoppen?’ Cameron werd er vaker van beschuldigd dat hij persoonlijk wel voorstander is van een ‘Brexit’, maar dat hij van zijn regering het pro-EU-standpunt moet innemen.

Slap

2012-08-24 00:00:00 (FILES) This file photo taken on August 24, 2012 shows British Prime Minister David Cameron (R) and London Mayor Boris Johnson (L) pointing at each other as the London 2012 Paralympic Cauldron is lit in London's Trafalgar Square, on August 24, 2012. Prime Minister David Cameron made a last-ditch appeal to London Mayor Boris Johnson on February 21, 2016 to support Britain staying in the EU as battle lines hardened ahead of a June 23 membership referendum. / AFP / WILL OLIVERAls het om de EU gaat, hebben de Britten veel meer vertrouwen in Boris Johnson dan in David Cameron

In zijn eigen partij kampt Cameron ook al weken met problemen: conservatieven die de EU willen verlaten maken het hem lastig. Zelfs tijdens de televisiedebatten waar politici wél tegenover elkaar komen te staan, zal Cameron het niet opnemen tegen partijgenoot Boris Johnson. Dat zou ook desastreus zijn voor de vereniging van de regerende Conservative Party.

Over het algemeen kwam Cameron op donderdag zwak over, terwijl hij een sterk optreden juist nodig heeft. De laatste tijd zijn steeds meer mensen het eens met het Brexit-kamp, die zich op migratienummers storten.