Boris Johnson wint prijs voor beledigen Erdogan

19 mei 2016Leestijd: 1 minuut
Johnson noemde Erdogan een 'rukker' in zijn gedicht Foto: AFP

Boris Johnson heeft een geldprijs gewonnen met een beledigend gedicht over Erdogan. De voormalige burgemeester van Londen deed mee aan een competitie van het Britse maandblad The Spectator.

In april kondigde Spectator-journalist Douglas Murray een competitie aan voor lezers van het tijdschrift. Hij wilde zoveel mogelijk beledigende ‘poëzie’ verzamelen over Recep Tayyip Erdogan. Volgens Murray ontving The Spectator duizenden inzendingen.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Grof

2016-04-15 14:57:04 (FILES) This combo made with file pictures shows Turkish President Recep Tayyip Erdogan (L) in Lima on February 2, 2016 and German TV comedian Jan Böhmermann on February 22, 2012 in Berlin. German Chancellor Angela Merkel on April 15, 2016 authorised a Turkish demand for criminal proceedings against Boehmermann over a crude satirical poem about President Recep Tayyip Erdogan in a bitter row over free speech. / AFP PHOTO / dpa AND AFP PHOTO / Britta PEDERSEN AND SEBASTIAN CASTAÑEDA / Germany OUTDuitse rechter verbiedt delen van Erdogan-gedicht Böhmermann

‘Ik vind het zelf geweldig dat een politieke leider heeft laten zien dat Groot-Brittannië niet zal buigen voor de kalief in Ankara,’ zei Murray. Het gedicht van Johnson was relatief nog erg netjes. The Spectator ontving naar eigen zeggen een groot aantal bizarre en grove gedichten.

Johnson, die zelf vroeger hoofdredacteur is geweest van The Spectator, had het in zijn gedicht over Erdogan de ‘rukker’, die ‘zijn zaad zaait met behulp van een geit’. Het maandblad beloofde een geldprijs van 1.000 pond (1.304 euro) uit te reiken aan de winnaar. Johnson zal het geld waarschijnlijk een doneren een goed doel.

Volle laag

De competitie van The Spectator werd gehouden naar aanleiding van de aanklacht tegen Jan Böhmermann, die Erdogan beledigde in een satirisch gedicht op Duitse televisie. Ankara wilde dat de komiek werd vervolgd. Volgens een Duitse rechter zijn bepaalde delen van het bericht niet toegestaan.

Met de competitie wilde The Spectator de censuurpogingen van Erdogan bespotten. De president kreeg de volle laag van satirici en voorvechters van vrijheid van meningsuiting na de Böhmermann-kwestie.