Drones ingezet in de strijd tegen mensensmokkel in België?

10 juni 2016Leestijd: 2 minuten
Deze migranten in Calais wachten vrachtwagenchauffeur op. Foto:ANP

Drones zijn misschien wel het nieuwe middel in de strijd tegen migratie via de Belgische kust. Het onbemande luchtvaartuig moet de Belgische politie bijstaan in het terugbrengen van het aantal migranten dat de oversteek naar Groot-Brittannië wil maken.

‘Sinds twee weken zien we opnieuw een piek van vluchtelingen die via Zeebrugge naar Groot-Brittannië willen,’ zegt gouverneur van West-Vlaanderen Carl Decaluwé in de Belgische krant De Standaard. Het aantal opgepakte migranten was in de maand mei juist nog afgenomen.

2015-06-18 00:00:00 CALAIS - Vluchtelingen gaan de laadruimte binnen van een vrachtwagen die op weg is naar de veerboot, terwijl agenten proberen dat te verhinderen. Maatregelen zoals het plaatsen van hekken moeten voorkomen dat migranten zich in laadruimtes verschuilen in een poging Engeland te bereiken. ANP MARTEN VAN DIJLCalais-scenario in Nederland: Defensie zet militairen in

Mensensmokkel

Net als Nederland heeft de Belgische kust dagelijks met groepen vluchtelingen te maken die via België naar Engeland willen vertrekken. Donderdag nog, meldde de Belgische krant, werd een Iraniër opgepakt op verdenking van mensensmokkel.

Hij zou deel uitmaken van een grotere organisatie die zich bezig houdt met mensensmokkel via de Belgische kust. Steeds vaker kiezen migranten voor de kustplaats Zeebrugge als vertrekpunt, waar eerder vooral Calais in trek was.

Vervanging

Politieagenten van buiten de provincie, die de lokale politie ondersteunden in zijn jacht op migranten is huiswaarts gekeerd, omdat de terreurdreiging daar om versterking vroeg. Drones met camera’s zouden volgens Decaluwé de oplossing zijn om het politietekort op te vangen.

De drones kunnen op zoek gaan naar migranten, door over de bewuste gebieden te vliegen. Niet alleen de kust, maar ook parkeerplaatsen langs de snelweg worden steeds meer door migranten gebruikt. Drones zouden volgens Decaluwé een handig middel zijn om beide gebieden te controleren.

De West-Vlaamse gouverneur zal volgende week met het Belgische kabinet de scenario’s bespreken. Hij hoopt met oog op het toeristenseizoen dat de keuze voor de drones snel wordt gemaakt. Decaluwé vraagt daarnaast om actie van de Britten: ‘Dat hebben ze voor Duinkerken en Calais ook gedaan, dus mogen ze ook middelen vrij maken voor Zeebrugge.’ Begin dit jaar werden per maand zo’n 1.000 migranten opgepakt. Mei was iets rustiger met 335 migranten, maar in alleen de eerste week van juni lag het aantal al boven de 100.