Calais-scenario in Nederland: Defensie zet militairen in

06 juni 2016Leestijd: 2 minuten
In Calais werden dagelijks migranten betrapt die zich in vrachtwagens verstopten Foto: ANP

Militairen van de landmacht helpen vanaf maandag bij het aanpakken van de illegale migratiestroom naar Groot-Brittannië. Omdat een toenemend aantal migranten wordt betrapt in vrachtwagens die op het punt staan de oversteek te maken, is de inzet van militairen hard nodig, volgens Defensie.

Dat meldt De Telegraaf. De 32 landmachtmilitairen worden ingezet in Europoort, Hoek van Holland en IJmuiden. Daar lijkt de situatie steeds meer op Calais: migranten verstoppen zich in vrachtwagens in de hoop met de boot naar Groot-Brittannië te reizen, om daar uiteindelijk asiel aan te vragen.

Betrapt

IMG_5885-1200x800Video: Nederland zet 30 Albanezen op het vliegveld terug naar huis

Van januari tot mei werden bijna vijfhonderd migranten betrapt, ongeveer net zoveel als in heel 2015, blijkt uit cijfers van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Tot 1 oktober zet Defensie daarom de militairen in om de Koninklijke Marechaussee bij te staan.

Bijna de helft van de betrapte migranten zijn Albanees: ongeveer 220. Daarnaast gaat het vooral om Afghanen, waarvan er 110 werden betrapt. Er zijn geen signalen dat de vreemdelingen in plaats van in Calais in Nederland op de boot naar Groot-Brittannië proberen te stappen. Waarom het aantal migranten in Nederlandse havens toeneemt, is dan ook onbekend.

Smokkelaars

De situatie in Calais heeft de politie ook gedwongen hard in te grijpen. Dagelijks probeerden daar, voor de opruiming van ‘de jungle’, tientallen migranten via vrachtwagens het Engelse havenstadje Dover te bereiken. Nederlandse bedrijven verloren door de blokkadeacties van migranten in en rond de haven van Calais ongeveer een half miljoen per dag door schade.

De nieuwe populariteit van de route naar Groot-Brittannië vanuit Nederland heeft ook mensensmokkelaars aangetrokken: tussen januari en mei werden 32 verdachten aangehouden. De afgelopen tijd waren het steevast minder dan 25 over het hele jaar.