Derde grote offensief op IS: jihadisten uit haven van Sirte verdreven

11 juni 2016Leestijd: 2 minuten
Troepen van de door de VN erkende regering vielen IS aan vlakbij het Ougadougou-congrescentrum in de stad - Foto: AFP

Troepen van de internationaal erkende regering van Libië hebben de haven van de stad Sirte veroverd op terreurbeweging Islamitische Staat (IS). De herovering gebeurde in de nacht van vrijdag op zaterdag.

Dat zeggen soldaten tegen BBC. Twee militairen kwamen om en acht raakten gewond.

Drie

Sirte is het belangrijkste IS-bolwerk in de Noord-Afrikaanse regio, en het grootste bolwerk van de terreurbeweging buiten Irak en Syrië. Het offensief om de havenstad te heroveren begon in mei.

Lees ook Afshin Ellian: ‘Waarom de val van IS een keten van nieuw geweld in gang zal zetten’Foto www.marcobakker.com

Het is het derde grote offensief op IS dat in die maand is begonnen. Ook de Iraakse en Syrische bolwerken Fallujah en Raqqa worden bestookt.

Eerder deze week werd Sirte bestookt door straaljagers, en de haven vanaf zee aangevallen door oorlogsbodems. Lokale IS-leiders zouden de stad zijn ontvlucht, richting de woestijn in het zuiden. ‘Lagere’ jihadisten van IS zouden zich echter nog wel in de stad bevinden, aldus woordvoerders van de erkende regering.

Congrescentrum

Gevechten tussen troepen van de regering en leden van IS bevonden zich voornamelijk rond het Ougadougou congrescentrum, bekend van internationale toppen en congressen maar nu een hoofdkwartier van IS. Troepen van de regering openden het vuur op het centrum, terwijl er tegelijkertijd bombardementen vanuit de lucht waren.

Libië is  een verscheurd land: na de val van Muammar al-Khadafi heeft het land te maken met chaos en allerlei clans die met elkaar strijden om de macht.

In het machtsvacuüm is ook een lokale tak van terreurbeweging Islamitische Staat opgekomen, die de laatste tijd overigens lijkt te worden teruggedrongen.  Er zijn twee regeringen die claimen de controle over het land uit te oefenen. De eenheidsregering in de hoofdstad Tripoli kwam twee maanden geleden tot stand, met hulp van de Verenigde Naties.

Volgens de Amerikanen moet de eenheidsregering zich kunnen bewapenen tegen IS. ‘Het is de enige manier waarop de terroristen ook uit Libië worden verdreven,’ zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry eerder.