Veel meer burgers gevangen in door IS geteisterd Fallujah

08 juni 2016Leestijd: 2 minuten
Het Iraakse leger viel woensdagochtend al-Shudada binnen, hier: een soldaat die een pand in die wijk binnenkomt waar IS-leden waren gevestigd - Foto: AFP

In de Iraakse stad Fallujah zitten veel meer burgers gevangen dan aanvankelijk werd gedacht. De Verenigde Naties zien zich woensdag genoodzaakt eerder vrijgegeven cijfers aan te passen.

Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) houdt Fallujah stevig in zijn greep, en tegelijkertijd voert het Iraakse regeringsleger een offensief uit op de stad om deze te heroveren op de terroristen.

Er zouden niet 50.000 burgers vastzitten in de stad, maar 90.000, meldt Lisa Grande, de VN-coördinator voor humanitaire zaken in Irak, nu. De cijfers zijn bijgesteld op basis van getuigenverklaringen van hen die de stad wel wisten te ontvluchten.

Stadswachten

Het Iraakse regeringsleger begon ruim twee weken geleden met het offensief, maar het gaat vooralsnog heel traag, mede door de vele inwoners die de stad  niet uit kunnen. IS maakt het de burgers heel moeilijk om de stad te ontvluchten en zet de bevolking in als menselijk schild.

De terroristen hebben onder meer stadswachten  ingezet die inwoners van Fallujah ervan weerhouden van de ene naar de andere wijk te reizen. Ook liggen de wegen rondom de stad nog altijd bezaaid met bermbommen. Het leger zet experts in om de bommen te ontmantelen.

Lees ook IS chanteert gevangen burgers in Fallujah met voedsel en water2016-06-04 13:44:08 Displaced Iraqis, who fled the al-Falahat village west of Fallujah due to fighting between Iraqi government forces and the Islamic State (IS) group, gather under a tree as smoke billows in the background at the village of al-Azraqiyah, on June 4, 2016. Iraqi pro-government forces, made up of fighters from the army, the police and from the Hashed al-Shaabi, gained new ground from the Islamic State group in a key area west of the jihadist bastion of Fallujah, security sources said. / AFP PHOTO / AHMAD AL-RUBAYE

Centrum

Fallujah kampt met een hevig voedseltekort, dat in de afgelopen twee weken alleen maar erger is geworden. De stad, die op 50 kilometer ten westen van de hoofdstad Bagdad ligt, is al sinds januari 2014 in handen van IS. Het was de eerste grote stad die werd ingenomen door IS.

Wel meldt het Iraakse regeringsleger woensdag ook dat er inmiddels schot in de zaak zit. Iraakse troepen vielen woensdagochtend al-Shudada, een zuidelijke buurt van Fallujah, binnen,’ zegt Sabah al-Numani, woordvoerder van de antiterreureenheden van het Iraakse leger. Het volgende doel is het centrum van de stad.

Ondertussen komen vluchtelingen uit Fallujah met verontrustende verklaringen. Zo zou IS slim gebruik maken van het dringende voedseltekort, door inwoners van Fallujah eten te bieden als ze zich bij de terroristen aansluiten. Ook zou IS bewoners van omliggende dorpen en regio’s verplaatsen naar Fallujah, om het aantal burgers in de stad omhoog te duwen.