‘Race om Raqqa’: ook Syrische leger richt zich op ‘IS-hoofdstad’

03 juni 2016Leestijd: 2 minuten
Terreurbeweging IS wordt van alle kanten aangevallen - Foto: AFP

Het Syrische leger is vrijdag een nieuw offensief begonnen op terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Het doel? Het IS-bolwerk Raqqa, waar ook de Amerikanen en door hen gesteunde milities het sinds vorige week op hebben voorzien.

Het leger van de Syrische president Bashar al-Assad wordt opnieuw bijgestaan door Rusland, dat luchtaanvallen uitvoert op stellingen van IS in de omgeving.

Offensief

IS wordt daarmee van alle kanten aangevallen. Het is het derde grote offensief dat deze week begon tegen de terroristen. Daarnaast wordt IS ook nog altijd in de Iraakse stad Fallujah aangevallen door een combinatie van het Iraakse leger en Amerikaanse luchtaanvallen.

Lees ook Raqqa en Fallujah onder vuur: wordt het ‘kalifaat’ weggevaagd?2016-05-25 16:16:13 Armed men in uniform identified by Syrian Democratic forces as US special operations forces ride in the back of a pickup truck in the village of Fatisah in the northern Syrian province of Raqa on May 25, 2016. US-backed Syrian fighters and Iraqi forces pressed twin assaults against the Islamic State group, in two of the most important ground offensives yet against the jihadists. The Syrian Democratic Forces (SDF), formed in October 2015, announced on May 24 its push for IS territory north of Raqa city, which is around 90 kilometres (55 miles) south of the Syrian-Turkish border and home to an estimated 300,000 people. The SDF is dominated by the Kurdish People's Protection Units (YPG) -- largely considered the most effective independent anti-IS force on the ground in Syria -- but it also includes Arab Muslim and Christian fighters. / AFP PHOTO / DELIL SOULEIMAN

Vooral Raqqa is daarbij van belang. Het feit dat het Syrische leger daags na het Amerikaans-Koerdische offensief begint, luidt volgens Arabische media het begin in van de ‘race om Raqqa’.

De Russen bombardeerden vrijdag stellingen van IS in de provincie Hama, vlakbij de grens met de Raqqa-provincie. Even verderop ligt de stad Raqqa, dat als ‘hoofdstad’ van het Syrische deel van het ‘kalifaat’ geldt.

Tegelijkertijd voeren de ‘Syrian Democratic Forces’ (SDF), een combinatie van Koerdische en Arabische milities, aanvallen uit op IS in andere gebieden in de Raqqa-provincie en ook in de provincie Aleppo. De SDF wordt bijgestaan door de Amerikanen, tot eerdere ergernis van Turkije. Dat land weigert namelijk steun te verlenen aan Koerdische troepen.

Succesvol

Deze week naderden de SDF ook de stad Manbij, vlakbij de Turkse grens in een poging de laatste 80 kilometer aan grensgebied op IS te veroveren. Hiermee zou de belangrijkste toevoerroute voor IS worden afgesneden. Bij een succesvolle verovering van Manbij, worden zo’n 40.000 burgers uit de handen van IS gered.

Turkije heeft inmiddels impliciete steun verleend aan de SDF-militie, omdat het grootste gedeelte van de groep uit Arabische troepen, en geen Koerden, zou bestaan.

Het offensief van het Syrische leger, waartegen ook de Koerdische milities vechten, luidt een strijd in waarbij verschillende machten proberen IS uit Raqqa te verdrijven. Het Syrische leger en Rusland zouden Raqqa willen heroveren voordat het de Amerikanen lukt.

Van Syrische zijde is het in ieder geval het grootste offensief op IS sinds de herovering van de    antieke stad Palmyra. Ook dat gebeurde in samenwerking met de Russen. Een militaire bron rept ook nog over een offensief op Deir al-Zor, dat op een grote route ligt tussen de Syrische en Iraakse IS-gebieden.