Afshin Ellian Afshin Ellian

Waarom val van IS een keten van nieuw geweld in gang zet

10 juni 2016Leestijd: 3 minuten

Het kalifaat is één grote frontlinie aan het worden. IS verandert in een verdedigingslinie. In Syrië wordt de omgeving van Raqqa, de hoofdstad van het kalifaat, aangevallen door een coalitie van Koerden en Arabische Syriërs, de Syrian Democratic Forces (SDF). Het zijn voornamelijk Koerdische strijders, die deel uitmaken van de Koerdische YPG-milities, die weer de militaire arm vormen van de Syrisch-Koerdische partij PYD.

Het Witte Huis is om: IS kan niet worden verslagen zonder de Koerden. Dit wekte de woede bij de sultan Recep Tayyip Erdogan, de president van Turkije. Het is de westerse landen onder leiding van Amerika niet gelukt om een geloofwaardig en sterk Arabisch-Syrisch leger op te bouwen tegen het regime van de Syrische president Bashar al-Assad en IS. De jihadisten daarentegen waren succesvol bij het rekruteren van Syriërs. Stap voor stap komen de Koerden in Irak en Syrië dichter bij een onafhankelijk Koerdistan.

Omsingeld

Al een paar maanden geleden staken de SDF – die rechtstreeks worden gesteund en geleid door commando’s uit Amerika en Frankrijk – de Eufraat over. Een paar weken geleden veroverden ze de Tishrin-dam, 30 kilometer ten zuidoosten van Manbij. De jihadisten sloegen op de vlucht.

2016-06-03 14:48:48 epa05344585 An Iraqi displaced family crosses the Euphrates River on a boat after their arrival in Amiriyat Al Fallujah town, southwest of Fallujah city, Iraq, 03 June 2016. Hundreds of families that fled their homes near Fallujah city due the fighting between the Iraqi forces and Islamic State (IS) terror militia, arrived in Amiriyat Al Fallujah town through the Euphrates River. The Iraqi Army on 23 May began an offensive to take back the city of Fallujah, located around 50 kilometers east of Baghdad in the western province of Al Anbar, from the hands of the Islamic State (IS). EPA/NAWRAS AAMERFallujah: wie temt wraakzuchtige sjiitische milities?  Lees verder >

Nu is Manbij volledig omsingeld. De stad ligt aan de belangrijke bevoorradingsroute van Turkije naar Raqqa. IS heeft burgers voor het eerst toestemming gegeven om een stad, in dit geval Manbij, te verlaten. Vijftienduizend inwoners deden dat ook. Waarom IS juist deze mensen toestemming verleende, is niet duidelijk.

Meedogenloos

Als de berichten kloppen, hebben de SDF in de voorbije maanden zeventig Syrische dorpen gezuiverd van de jihadisten. Maar aan het andere front, in Irak, verbiedt IS de burgers van Fallujah om te stad te verlaten. In Irak vecht het Iraakse leger met tientallen milities, onder leiding van de terreurorganisatie Quds, tegen IS. De Quds-divisie is de buitenlandse arm van de Iraanse Revolutionaire Garde.

De afgelopen weken doken verschillende foto’s op van generaal Qasem Soleimani, leider van Quds-divisie. De sjiitische milities bestaan uit tuig, criminelen en de sjiitische jihadisten. Ze zijn hard en meedogenloos – in dit opzicht verschillen ze nauwelijks van IS.

Wraak

Iraakse burgers worden door het kalifaat gebruikt als menselijk schild. Datzelfde doet de Palestijnse terreurbeweging Hamas. Volgens de Verenigde Naties worden in Fallujah mogelijk negentigduizend Iraakse burgers gegijzeld. Zij mogen de stad niet verlaten. Overigens is Fallujah altijd al een bolwerk van soennitische jihadisten. De sjiitische milities weten dat en zinnen op wraak.

Eindelijk erkent de mensenrechtenchef van de Verenigde Naties dat de sjiitische milities onder leiding van Iran de mensenrechten op grote schaal schenden. Bij de belegering van Fallujah zou volgens de VN sprake zijn van afgedwongen bekentenissen en standrechtelijke executies. Ook vrouwen zijn niet veilig bij de zogenaamde ‘bevrijders.’ Nederlandse F-16’s bieden geregeld luchtsteun aan milities die in de omgeving van Fallujah de mensenrechten met voeten treden.

Zuid-Libanon

De val van het kalifaat zal in Irak leiden tot versterking van de sjiitische jihadisten. Irak verandert langzaam in een tweede Zuid-Libanon voor de Iraanse Revolutionaire Garde. Dit is een recept voor nieuwe oorlogen en conflicten. Ook de islamitische staat Iran brengt volkeren geen vrede of vrijheid – ze brengen vooral goedgeorganiseerde jihadistische tirannie voort. Bovendien is het de vraag hoe de rest van het Midden-Oosten op lange termijn zal reageren.

2016-05-25 16:16:13 Armed men in uniform identified by Syrian Democratic forces as US special operations forces ride in the back of a pickup truck in the village of Fatisah in the northern Syrian province of Raqa on May 25, 2016. US-backed Syrian fighters and Iraqi forces pressed twin assaults against the Islamic State group, in two of the most important ground offensives yet against the jihadists. The Syrian Democratic Forces (SDF), formed in October 2015, announced on May 24 its push for IS territory north of Raqa city, which is around 90 kilometres (55 miles) south of the Syrian-Turkish border and home to an estimated 300,000 people. The SDF is dominated by the Kurdish People's Protection Units (YPG) -- largely considered the most effective independent anti-IS force on the ground in Syria -- but it also includes Arab Muslim and Christian fighters. / AFP PHOTO / DELIL SOULEIMANRaqqa en Fallujah onder vuur: wordt ‘kalifaat’ weggevaagd?  Lees verder >

Het uiteenvallen van het kalifaat zal niet onmiddellijk leiden tot een afname van de jihadistische dreiging in Europa. De uiteengevallen organisatie zal zich over heel Europa kunnen verspreiden. En er zijn nu al voldoende gebieden waar jihadisten kunnen worden getraind, bijvoorbeeld bepaalde gebieden in Afrika, Afghanistan, Libië, et cetera.

Bizarre oorlog

Zo ver is het nog niet. Het IS-kalifaat beschikt nog steeds over een groot territorium met daarin de steden Mosul en Raqqa. Ook de druk op Aleppo zal kunnen toenemen.

Uit deze feiten leid ik af dat er geen aanvaardbaar toekomstscenario is. De vredesonderhandelingen zijn mislukt, omdat de Russische steun Assad onaantastbaar maakt. Voorlopig natuurlijk. Deze bizarre oorlog, waaraan ook westerse landen deelnemen, is even onduidelijk en chaotisch als de oorlog in Libië bij de verwijdering van kolonel Mu’ammar al-Khaddafi.

De oorlog in Syrië en Irak is een oorlog zonder uitzicht op vrede en politieke stabiliteit. Een oorlog zonder uitzicht op vrede, stopt niet als een der strijdende partijen verzwakt raakt of is verdreven.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.