Libië zegt nee tegen terugkerende migranten EU

05 juni 2016Leestijd: 1 minuut
Een overv olle boot voor de kust van Libië - bron:AFP

Libië zit niet te wachten op teruggestuurde vluchtelingen uit de Europese Unie. Europa moet op zoek gaan naar mogelijkheden om ze terug te sturen naar hun thuislanden.

‘We kunnen niet accepteren dat de EU migranten naar ons terugstuurt,’ zei premier Fayez Seraj in een interview met de Duitse krant Welt am Sonntag.

Chaos

Libië geldt als een belangrijk vertrekpunt voor migrantenbootjes. Veel – vaak Afrikaanse – migranten bereiken het land via migratieknooppunt Niger. Libië heeft na de val van Muammar al-Khadafi te maken met chaos en allerlei clans die met elkaar strijden om de macht.

In het machtsvacuüm is ook een lokale tak van terreurbeweging Islamitische Staat opgekomen, die de laatste tijd overigens lijkt te worden teruggedrongen.  Er zijn twee regeringen die claimen de controle over het land uit te oefenen.

Steun

Premier Seraj van de door de Verenigde Naties gesteunde eenheidsregering zit dan ook niet te wachten op migranten die Europa weer zijn uitgezet. Eerder kwamen de EU en Turkije wel overheen dat migranten en vluchtelingen worden teruggestuurd.

In ruil daarvoor krijgt Ankara miljarden aan geldelijke steun toegezegd, een mogelijk einde van de Turkse visumplicht en versnelde toetreding van het land tot de Unie.